Otvaranje konferencije The Economist #Svetu2020: Joan Hoey - Nezapočinjanje pregovora će stvoriti dodatni pritisak po pitanju dijaloga Beograda i Prištine

Osma konferencija “The Economist: Svet u 2020” održana je 11. decembra u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Učesnici su ove godine razgovarali o tome šta nas očekuje u 2020. godini, ali i narednim godinama koje dolaze.

Regionalna direktorka magazina "The Economist", Joan Hoey, pričala je o Brexitu i predviđanjima za 2020.

- Druga faza pregovora može biti brutalnija, čini mi se, rekla je, jer logika Bregzita je da Britanija odlazi, da će raditi sasvim nešto drugo. 11 meseci nije dovoljno za pregovaranje. Kada Britanija ode, nemačka ekonomija će oslabiti i to je prava prilika za Francusku i gospodina Makrona - rekla je ona.

- EU mora da prvo raščisti u okviru sebe, u okviru svog dvorišta.

- Ima i negativnih posledica na strane reforme: nezapočinjanje pregovora će kreirati i stvoriti dodatni pritisak po pitanju dijaloga Beograda i Prištine i, naravno, podriva ulogu i položaj EU. To daje prostor Kini i Rusiji da ojačaju i prošire svoju ulogu. Mislim da će to prisiliti lidere zapadnih zemalja da razmisle o svojim nacionalnim interesima - rekla je Hoey.

- Britanija ima probleme u svojoj privredi, to su političari ignorisali nekoliko decenija, što mislim da važi i za Zapadni Balkan.

Ceo govor poslušajte u video snimku u nastavku:

Foto: CMC

Joan HoeykonferencijaSvet u 2020the economistvideo