PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI U AUSTRIJI: Ambasador Rodić obučen u srpsku narodnu nošnju oduševio zvanice u Beču!

Ambasada Republike Srbije u Austriji priredila je danas u prestižnoj sali "Sofijina sala" svečani prijem povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije. Ambasador Nebojša Rodić i Roksanda Ninčić, šefica stalne misije Srbije pri OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, ugostili su više od 800 zvanica među kojima su bili poslanici austrijskog parlamenta, vojske, na čelu sa načelnikom Generalštaba Robertom Brigerom, brojni predstavnici diplomatskog kora, kao i predsednici Privredne komore Srbije Marko Čadež i Razvojne agencije Srbije Slobodan Petrović.

Umesto svečanog odela, za ovu priliku, ambasador Rodić odenuo je srpsku narodnu nošnju, što je oduševilo prisutne zvanice. Njegova supruga Jana i njihove naslednice takođe su bile obučene u staru srpsku nošnju - od opanaka, preko vunenih čarapa, vezenih kecelja i košulja, raskošnih jeleka i pletenica u kosi.

Ovaj potez izazvao je simpatije kod predstavnika internacionalnog diplomatskog kora, koji često i sami na
zvanična dešavanja dolaze u narodnim nošnjama svojih zemalja i na taj način šire kulturu i običaje svoje zemlje.

Nakon uvodnog dela u kom je prof. Jelena Krstić otpevala himne Srbije i zemlje domaćina, usledili su pozdravni govori Ambasadora Rodića, Ambasadorke Ninčić i Marka Čadeža, Predsenika Privredne Komore Srbije, koji je za ovu priliku doputovao u glavni grad Austrije.

Rodić je podsetio da se Dan državnosti - Sretenje slavi 15. februara kada je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, a 1835. tadašnja Knjaževića Srbija donela Ustav kojim je započelo novo moderno doba državnosti i ustavotvornosti. Taj je Ustav, kako je naglasio, sadržao odredbe o ljudskim pravima i slobodama, koje se i danas primenjuju. Rodić je kazao i da se jedan od idejnih tvorca tog Ustava Dimitrije Davidović, pravnik, obrazovao u Austriji.

Takođe, podsetio je da je austrijski konzul Antonije Mihajlović 1836. godine predao diplomatska dokumenta Milošu Obrenoviću, čime su Austrija i Srbija uspostavile diplomatske odnose. Ambasador je istakao da su saradnja i prisni odnosi dva naroda, prema zvaničnim dokumentima u bečkim arhivima, počela davne 1670. godine, kada je austrijski car Leopold Prvi dozvolio Srbima da u carevini posreduju između zapada i istoka. Od tada je počelo intenzivnije prisustvo naših ljudi u Austriji.

- Danas dok šetate Bečom svaki 10 stanovnik govori srpski jezik. Međusobna saradnja Srbije i Austrije ima stalnu uzlaznu putanju, a tome doprinose naši građani koji žive i rade u Austriji, ali i austrijske firme koje posluju u Srbiji - rekao je Rodić, a prenosi "Tanjug".

Usledio je kratki kulturni program, a gostima su posluženi srpski specijaliteti i najbolja vina iz Srbije.

Autor: Nadlanu.com
Foto: diplomacyandcommerce.at

ambasador u BečuaustrijaBečdan državnostiDan državnosti SrbijeJana Rodićmarko čadežnebojša rodićroksanda ninčić