Bazart nagrade

Redakcija časopisa Bazar tradicionalno je, 11. put, dodelila nagrade Bazart za najbolju modnu kolekciju, najkreativnijem mladom dizajneru, manekenki i manekenu koji su obeležili 22. Beck's Fashion Week

Žiri redakcije modnog časopisa Bazar, u sastavu: Andrija Đorđević - predsednik Udruženja manekena Srbije, Gordana Ćirić-Krstić - modni kreator, Dragana Ćosić - novinar, Tanja Šikić - modni novinar i Vlada Savić - modni kreator i modni urednik Bazara, odgledao je sve revije i proglasio laureate. Kriterijumi za nagrade bili su kreativnost, inovativnost i posebnost.

Za najbolju kolekciju, koju karakteriše dobar izbor boja i komada, simetrija i usklađenost između nosivosti i elegancije, nagrada je pripala Tamari Radivojević. Ova kreatorka diplomirala je na Central St. Martins u Londonu, odsek ženska garderoba. Odeća koju kreira namenjena je mladim, urbanim ženama koje žele neobične i originalne odevne predmete vrhunske izrade. Osnovna ideja je da garderoba bude posebna i interesantna, ali nikako pretenciozna.

Nagrada za najbolju modnu reviju pripala je kreativnom timu koji čine sestre Jelena i Svetlana Proković. Jelena je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku kostimografije, a Svetlana na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. JSP su zajedničkim radom na poljima stajlinga, kostimografije i savremenog odevanja od 1992. godine do danas ostavile snažan pečat na beogradskoj modnoj sceni. Od 1999. godine rade na relaciji Beograd–Ljubljana, gde se nalaze njihovi modni atelji Identity. Talenat za kostim i savremeno odevanje plasiraju i kroz rad u pozorištu i na filmu. Od 1998. godine redovno prikazuju svoje kolekcije na Beogradskoj nedelji mode. Dobitnice su brojnih priznanja, među kojima je najvažnija nagrada za inovaciju Kent Explora na 16. Beogradskoj nedelji mode, za kolekciju Hypnotism (2004).

Manekenka koja je najbolje iznela modele i na taj način obeležila Nedelju mode je Iva Milojević, dok je najboljim manekenom proglašen Marko Janković, trenutno angažovan u Kini.

Kompanija Imperial Tobacco po drugi put je dodelila vrednu nagradu Black & White, kao podršku za realizaciju revije na narednoj Nedelji mode, i ček od 3.000 evra Borisu Nikoliću, dizajneru koji je po strogim kriterijumima najbliži svetskim trendovima. Boris je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti, katedra za savremeno odevanje (1998). Bio je finalista Smirnoff Fashion Awards Yugoslavia za 1998, 1999. i 2001. godinu. Dobitnik je nagrade Bazart za najbolju reviju u okviru 12. i 17. Beogradske nedelje mode. Stilista je Televizije B92, kao i revija značajnih brendova: Puma, Springfield, Nike, Marc O`Polo...

Tokom devet dana jesenje Nedelje mode, publika je imala priliku da pogleda više od 20 revija i ostvarenja 30 dizajnera. Po prvi put je dodeljena i počasna nagrada Beogradske nedelje mode, za poseban doprinos razvoju mode kao umetnosti, a pripala je Slađani Milošević, koja se pojavila u seksi crvenoj haljini.

Nakon svečanog proglašenja laureata prisutni su nastavili druženje, razmenjujući utiske u malo drugačijem ambijentu, s obzirom da smo se nalazili u noćnom klubu Plastik. Veče se ubrzo pretvorio u Beck's Cocktail Party. Za miks-pultom bili su novinarka Sandra Perović, kreator Bata Spasojević, direktor Studija Klik Nenad Radujević.....

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Mirjana Ristić