STRUČNJACI DALI ODGOVOR: Da li je sigurno ići na masažu tokom pandemije koronavirusa?

Ovih dana svi su pod ogromnim stresom. Zato, nije čudno ako vam često na pamet pada da odete na finu relaks masažu, ako imate finansijska sredstva za to. Ali, da li je to sada dobra ideja?

Ako odete na masažu najveći rizik koji imate jeste izlagnje bliskom kontaktu sa drugom osobom. Naime, inače se savetuje da se drži distanca između ljudi od dva metra zato što se virus prenosi kapljično, disanjem, kašljanjem i kijanjem.

Pored toga, takođe može postojati određeni rizik od kontakta sa različitim površinama (poput stola za masažu), jer se COVID-19, kako prenose stručnjaci, takođe može da širiti dodirom površine ili predmeta na kojima je virus, a potom dodirivanjem usta, nosa ili očiju.

Naravno, saloni koji rade upoznati su sa merama predostrožnosti kao što su dezinfekcija prostora za masažu, ali i svih predmeta sa kojima su klijenti u kontaktu.

Međutim i pored ovoga neki lekari misle kako trenutno nije baš najbolja ideja da se ide na masažu, ako ne mora, odnosno ako upravo ona nije deo neke terapije.

- Ne preporučujem masažu. Tada ste u zatvorenom prostoru duži vemenski period sa nekim koga jedva poznajete. To povećava rizik od dobijanja COVID-19 – kaže doktor Ričard Vatkins.

Na kraju krajeva, ovo je jedna od onih stvari koja se svodi na to koliko se ugodno osećate dok znate da ste izloženi riziku. Ako ćete sve vreme dok ste na masaži da razmišljate o koronavirusu, definitivno nećete biti opušteni...

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

koronavirusmasažarelaks masažaterapijazdravlje