VREME JE ZA IZJEDNAČAVANJE ZARADA: Univerzitet Prinston spremio milion dolara za plate profesorkama

U Sjedinjenim Državama već nekoliko godina traje kampanja za izjednačavanje plata osobama koje rade isti posao, bez obzira na to da li su žene ili muškarci.

Posle optužbi za diskriminaciju u visini plata na Univerzitetu Prinston, u SAD je odlučeno da se ukloni institucionalna rodna diskriminacija.

Američko Ministarstvo rada utvrdilo je da je u periodu između 2012. i 2014. godine na Univerzitetu Prinston 106 redovnih profesorki primalo manje plate od svojih muških kolega.

Čitav događaj izazvao je priličnu gužvu, skoro skandal na Univerzitetu, jer je razlika oko milion dolara. Ona će biti isplaćena svima koji su oštećeni.

Zbog nepravde, na Univerzitetu će se voditi statističke analize koje bi u budućnosti utvrđivale razlike u finansijskom tretmanu žena zaposlenih na fakultetu.

Pravni zastupnik Univerziteta Prinston Ben Čang istakao je kako je Ministarstvo rada započelo reviziju pre 10 godina, da je ona obustavljena 2016. godine i ponovo pokrenuta.

- Univerzitet je osporio dokaze ministarstva jer smatra da su zasnovani na pogrešnom statističkom modelu koji je grupisao sve redovne profesore zaposlene na fakultetu - rekao je Čang.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

izjednačavanje plataplataprinstonuniverzitet prinstonzarada