OLAKŠICA ZA POSLODAVCE I ZAPOSLENE: Uskoro Vodič za bezbedan i zdrav način rada od kuće

U cilju da se olakša poslodavcima i radnicima u situaciji izazvanoj pandemijom Kovida-19, Uprava za bezbednost i zdravlja na radu priprema Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće, najavila je ministarka rada Darija Kisić Tepavčević.

- Nadamo se da će Vodič pomoći poslodavcima da organizuju bezbedne uslove za rad i rešiti nedoumice u vezi obaveza i odgovornosti kako poslodavaca tako i zaposlenih, to je prvi korak i očekujemo da će taj dokument ugledati svetlost dana u narednim nedeljama - rekla je Kisić na online konferenciji u organizaciji Američke privredne komore.

Ukazala je da su poslodavci dužni da obezbede zdravo i bezbedno radno okruženje.

Ministarka je navela da je nepoznanica bila kako i da li može da se definiše bezbednost kad se radi od kuće, odnosno kad je dom istovremeno radno mesto i kancelarija.

- Imali smo poteškoće kad je u pitanju ovo polje i ne postoji nijedan poseban propis kada je to u pitanju, pa uz pomoć Vodiča između ostalog pokušavamo da nađemo neko rešenje i da olakšamo poslodavcima - rekla je Kisić Tepavčević.

Ministarka kaže da je pred svima velika odgovornost da se što efikasnije odgovori na izazove te da je važno da se brzo donose odluke.

Naglašava da je važna koordinacija svih nadležnih i relevantnih institucija.

Kisić Tepavčević je ukazala da su za poslodavce dati predlozi da zaposlenima dostavljaju rešenja u elektronskoj formi jer je to brži način.

Takođe, moguće je da im se ponude aneksi ugovora i tako definišu prava i obaveze kada se deo aktivnosti sprovodi na radu od kuće, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

dr Darija Kisić TepavčevićposlodavciVodič za bezbedan i zdrav način rada od kućezaposleni