ZA LAŽ - DOBIJU OTKAZ: Privatni detektivi u Austriji proveravaju da li je zaposleni zaista na bolovanju

Vreme letnjih odmora je i vreme kada privatni detektivi u Austriji imaju pune ruke posla, jer mnogi zaposleni pokušavaju na ilegalan način da produže letovanje.

Mnoge kompanije u Austriji angažuju privatne detektive da provere da li su zaposleni, koji su otvorili bolovanje, stvarno bolesni.

Mnogo je onih koji odu kod lekara, izigravaju bolesnika, i uzimaju bolovanje kojim produžavaju odmor.

- Iako se prevara sa bolovanjima rešava pred radnim sudom i oštećene kompanije ne podnose prijave policiji i tužilaštvu, pravno gledano, to je prevara. U prošlosti je bilo i krivičnog gonjenja - upozorava predsednik Udruženja detektiva Austrije Peter Pokorni.

On ukazuje da se rasvetljavanje takvih slučajeva vodi, kako kaže, opservacijom. Na osnovu tih dokaza, kompanije daju otkaz svojim zaposlenima koji su otvorili lažno bolovanje.

- Za tako nešto se dobija momentalni otkaz, odmah nakon što detektiv obavesti kompaniju o prikupljenim dokazima - naglasio je Pokorni.

U prošlosti, sve je češći slučaj da kompanije šalju detektive da prate svoje zaposlene koji su otvorili bolovanje, i tako često ustanove da nisu bolesni, već da bolovanje koriste za dodatne slobodne dane.

Sindikati su u više navrata pokušavali da se suprotstave ovakvoj praksi, ali radni sud stao je na stranu poslodavaca.

Izvor: 021.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

austrijabolovanjelažiposaoposlodavacprivatni detektivizaposleni