KAO ZA GARAŽU: Od ove godine porez na bazene, bunare, kotlarnice, šupe...

Od ove godine na sve pomoćne objekte plaćaćemo porez na imovinu kao za garaže. Reč je o objektima koji ne služe za stanovanje ili obavljanje delatnosti poput - bunara, ali i bazena i raznih cisterni i rezervoara, šupa za držanje ogreva i kotlarnica, podruma... A, kako će poreznici vrednovati nečiju garažu, a time i bilo koji pomoćni objekat - od bazena do kotlarnice - zavisiće od cena koje su na tržištu postigle garaže u njihovom - komšiluku.

Sudeći prema zvaničnim podacima, pojedini žitelji Kopaonika mogli bi da, za pomoćne objekte, dobiju rešenja za porez na imovinu sa iznosima značajno većim nego građani koji žive u drugim krajevima Srbije.

Naime, upravo na Kopaoniku prošle godine jedna garaža postigla je rekordnu prodajnu cenu – čak 3.333 evra po kvadratu. A, za ovogodišnji obračun poreza posmatraju se kupoprodajne cene garaža i garažnih mesta postignute do kraja novembra 2020.

Prosečne cene, inače, utvrđuju jedinice lokalne samouprave na osnovu prometa odgovarajuće vrste nepokretnosti u svakoj zoni.

- Cene garažnih mesta na teritoriji Republike Srbije u 2020. godini kretale su se od minimalnih 85 evra (10.000 dinara) u Nišu do 90.000 evra na Kopaoniku - navodi Republički geodetski zavod u upravo objavljenom Izveštaju o stanju na tržištu nepokretnosti za 2020. godinu.

Prema podacima RGZ u Srbiji je tokom protekle godine vlasnika promenilo ukupno 9.414 garažnih prostora. Od toga je 6.917 garažnih mesta, 913 garažnih prostorija i 1.584 parking mesta van objekta.

- Od ukupnog broja podataka 56 odsto je na teritoriji Grada Beograda. Najveći broj kupoprodaja realizovan je na području opština Novi Sad – 1.273, Novi Beograd – 984, Zvezdara – 844, Savski venac – 781, Voždovac – 597, Zemun – 576, Vračar – 493 i dr. Od ukupnog broja kupoprodaja u kojima su pored garažnih prostora učestvovale i druge nepokretnosti, 21 odsto ugovora ne sadrži posebno izraženu cenu za garažni prostor i to su uglavnom bile kupoprodaje stanova ili poslovnih prostora sa parking mestom van objekta - ističe RGZ u svom izveštaju.

Cene garaža u opštini Savski venac tokom 2020. godine kretale su se od 5.000 do 38.000 evra. U opštini Stari grad najskuplje garaže prometovane su za 30.000 evra, ali je bilo i onih koje su vlasnika našle za 5.000 evra.

U Kragujevcu su cene garaža išle od 1.000 do 7.000 evra, u niškoj opštini Medijana od 850 do 8.600 evra, a u niškoj Paliluli od 700 do 7.000 evra. U Pančevu su se garažna mesta prodavala za 700 evra, koliko je najniža postignuta cena, pa do 8.400 evra, koliko je najskuplja zabeležena tokom 2020. godine.

Porez se, inače, utvrđuje množenjem poreske osnovice i poreske stope – osnovicu čini korisna površina objekta izražena u kvadratnim metrima i prosečna cena garaža u zoni.

Poreska oslobođenja

Članom 12. Zakona o porezima na imovinu, predviđeno je u kojim slučajevima postoje poreska oslobođenja obveznika. Tako porez na imovinu na teritoriji jedinice lokalne samouprave ne plaća obveznik kad ukupna osnovica za sve njegove nepokretnosti na toj teritoriji ne prelazi iznos od 400.000 dinara (oko 3.400 evra po trenutnom kursu).

Kada je reč o objektima koji su namenjeni za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, kao što su: svinjci, kokošinjci, ambari, pušnice... porez na imovinu na njih se neće plaćati, bez obzira da li je reč o registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu ili ne. Neophodan uslov je da te objekte obveznik nije ustupio nekoj drugoj osobi, na duže od 183 dana godišnje, koji na to ostvaruju prihod. U tom slučaju poreskog oslobođenja – neće biti.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

bazenbunargaražakotlarnicaporezsupa