S POTVRDOM O VAKCINACIJI ILI NEGATIVNIM PCR TESTOM: Građani Srbije od danas mogu u Grčku

Od danas u Grčku, sem građana EU, bez obaveze karantina i s potvrdom o vakcinaciji ili negativnim PCR testom ulaze i građani Srbije, SAD, Velike Britanije, Izraela i Arapskih Emirata. Za sada, za turiste su otvoreni aerodomi u Atini, Solunu, Iraklionu i Hanji na Kritu, Rodosu, Kosu, Mikonosu, Santoriniju i Krfu, kao i dva granična prelaze iz Bugarske.

Ekonomski savetnik vlade Aleksis Patelis precizira da je reč o eksperimentalnoj turističkoj sezoni, pilot programu mesec dana pre zvaničnog otvaranja Grčke za turiste, što znači da će se sve mere ograničenja koje sada važe odnositi i na goste. Dakle, restorani i kafei su zatvoreni, prodavnice rade samo uz zakazivanje posete, kretanje je ograničeno samo uz SMS odobrenja i sa maskom koja je obavezna u zatvorenom, ali i na otvorenom, nema kretanja iz opštine u opštinu niti u drugu oblast, na snazi je policijski čas.

Esksperimentalno otvaranje turističke sezone, koje su prošle nedelje već isprobali gosti iz Izraela i grupa od 189 Holanđana, koji su samo sa balkona gledali more jer nisu mogli da izađu iz hotelskog kompleksa niti da odu na plažu, treba da pokaže kako je odmor moguć i u ograničenim uslovima koje nameće pandemija. Dakle, kako kaže potpredsednica Udruženja hotelijera Kristina Tetradi, dolasci do zvanične sezone 14. maja su "trening i provera spremnosti aerodroma i kompletnog turističkog sektora", što će popraviti imidž Grčke među potencijalnim gostima naravno. Sve ovo, naravno, pod uslovom da zemlja bude u tzv. zelenoj zoni.

Zapadni mediji pišu da Grčka po svaku cenu pokušava da spase sezonu i otvara vrata u trenutku kada se još ozbiljno bori sa pandemijom. Od početka meseca i pored svih mera karantina koje traju već šest meseci, dnevno i dalje oboleva preko tri hiljade ljudi, više od 800 je na respiratorima, umire između 80 i 90. Stotine hiljada ekspres testova podeljeno je đacima i nastavničkom osoblju, jer su škole otvorene. U apotekama svaka porodica ovaj test može da dobije besplatno jednom nedeljno... To isto važi za sve zaposlene u trgovini, bankama, malobrojnim uslužnim delatnostima koje rade, a mobilne ekipe testiraju građane po opštinama, naročito na ostrvima koja treba da prime prve goste.

Predsednik Instituta za istraživanja i prognoziranja Konstantina Svinou smatra da je pilot program dobra ideja jer će se, iako se ne očekuje veliki broj turista, videti kako funkcuiniše zdravstveni protokoli na aerodromima i u turističkim mestima. Kako piše portal "Iefemerida", reč je o generalnoj probi pred pravu sezonu. Prvi korak je odluka da turisti iz 27 zemalja EU i još pet zeamalja mogu da uđu bez karantina, ali sve to neće imati smisla ako u dogledno vreme ne budu popustile mere zabrana. Najvažnije je ukidanje zabrane kretanja iz oblasti u oblast jer u protivnom, turistički autobusi neće moći da prevezu goste. Ostaje otvoreno pitanje jahtinga, čarter letova, kruzera, piše portal i osvrće se na zabrinutost hotelijera koji poručuju da sami, bez pomoći vlade neće moći da plate obavezno samotestiranje zaposlenih. U hotelskim kompleksima zaposleno je najmanje 1.000 ljudi, što znači da bi hoteli mesečno za eskpers testove morali da odvajaju sumu od 30.000 evra kako bi bili sigurni da među zaposlenima nema obolelih bez simptoma.

U svakom slučaju, turistički sektor očekuje da će ova sezona biti bolja iako je i dalje neizvesno kako će ona izgledati. Brine činjenica da vakcinacija u evropskim zemljama ide relativno sporo i da se zato rezervacija neće vršiti "poslednjeg minuta" već "poslednje sekunde". Za sada su prvi letovi agencija koje dovode najveći broj turista iz Nemačke, Francuske i Velike Britanije planirani za 17. i 24. juni, a turistički radnici se nadaju da će sezona biti produžena do novembra. Plan vlade je da restorani i kafići na otvorenom počnu da rade 10. maja, neposredno pred zvanično otvarenje turističke sezone.

Epodemiolozi upozoravaju da je situacija sa pandemjom i dalje zabrinjavajuća i da vrlo verovatno i tokom uskršnjih praznika neće biti dozvoljeno putovanje u druge oblasti, ograničen će biti i broj onih koji će moći da uđu u crkve... Mogućnost dalje eskalacije pandemije i pojave četrtog talasa nije isključena.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

grčkakoronavirusPCR testpolicijski časpotvrda o vakcinacijiputovanja