PROPALO HILJADU DOZA: U Kirgiziji isključili frižider sa vakcinama da bi napunili mobilni telefon

Klinika u Kirgiziji morala je da baci gotovo hiljadu doza vakcine protiv koronavirusa "Sputnjik V", nakon što je neko isključio frižider u kojem su one čuvane da bi napunio telefon, saopštile su vlasti.

Vakcine su bile deo kontingenta od 20.000 doza koje je Rusija isporučila kao humanitarnu pomoć toj siromašnoj centralnoazijskoj državi.

U Kirgiziji je kampanja vakcinacije počela u martu, a ruske vakcine su bile popularnije od kineskog "Sinofarma".

Vlasti su kritikovane zbog tog incidenta za koji se saznalo tek ove nedelje, a dogodio se u aprilu u državnoj klinici u Biškeku.

Prema rečima ministra zdravlja Alimkadira Bečenalijeva, za tu grešku bi mogao da bude odgovoran neko od zaposlenih na održavanju.

- Ako je neko od zaposlenih kriv, spremačica ili neko drugi, klinika će morati da odgovara novčano - rekao je novinarima ministar.

Ministar se u aprilu pojavio na televiziji kako bi promovisao koren biljke za koju je poznato da je veoma toksična po ljude, kao čudotvoran lek protiv kovida-19 usred novog talasa pandemije.

On je pred novinarima popio nekoliko gutljaja leka koji sadrži ekstrakte korena akonita, planinske biljke koja sadrži otrove ali se koristi u tradicionalnoj medicini.

U Kirgiziji je treći talas pandemije koronavirusa, a u petak je saopšteno da ima više od 100.000 zaraženih i 1.735 umrlih od ukupno šest i po miliona stanovnika.

Prema zdravstvenim vlastima, više od 50.000 ljudi je do sada primilo makar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Alimkadir BečenalijevKirgizijakoronavirusmobilni telefonSinofarmSputnjik Vvakcinavakcinacija