Virus Zapadnog Nila detektovan kod komaraca u Beogradu

Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" tokom analize komaraca sa teritorije Beograda detektovala je virus Zapadnog Nila, saopšteno je iz tog preduzeća.

Direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić rekao je da je pojavljivanje virusa Zapadnog Nila bilo očekivano.

- Zato smo i ušli u proces angažovanja avijacije. Nažalost, naše sumnje su se obistinile i zato apelujem na sugrađane da budu oprezni i ne zanemaruju simptome, te da se obavezno jave lekaru usled pojave visoke temperature, glavobolje, malaksalosti ili osipa u predelu grudnog koša - rekao je direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić.

Apelovao je na sugrađane da ne ometaju akciju preduzeća i dozvole ekipama intenzivno suzbijanje komaraca, jer je to u ovom trenutku najvažnije.

- Nadam se da građani razumeju da svako ometanje akcija suzbijanja komaraca dovodi u opasnost zdravlje svih Beograđana - upozorio je Popadić.

Iz "Gradske čistoće" mole sugrađane da se ponašaju odgovorno, obavezno koriste repelente i mrežice protiv komarca, te da izbegavaju boravak napolju za vreme najveće aktivnosti tih insekata – od 19 do 24 časa, kada i ekipe sprovode akcije suzbijanja komaraca.

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine "Gradske čistoće" nastaviće svakodnevno da vrši monitoring na 24 lokacije u Beogradu, dok će laboratorija nastaviti sa analizama izolovanih uzoraka, dodaje se u saopštenju objavljenom i na sajtu Grada Beograda.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

beogradgradska čistoćainsektikomarackomarcivirus Zapadnog Nila