Dve izvedbe predstave "Pod istim krovom" u Lazaretima

Predstava „Pod istim krovom“ u režiji Ivane Janošev i koprodukciji udruženja Kulturanova i mađarskog Novosadskog pozorišta - Újvidéki Színház, a nastala u sklopu EU projekta Port of Dreamers, na programu 72. Igara je u četvrtak i petak, 29. i 30. jula u 21.30 sati u Lazaretima. Ulaznice za obe izvedbe su rasprodane.

Predstava „Pod istim krovom“ adaptacija je istoimene knjige H. Sußebacha i A. Baitara, koja je zapravo dnevnik jednog Nemca i jednog Sirijca. Nemac Henning prima Sirijca Amira u svoju kuću i on postaje deo njihove porodice, a Henning i Nicole postaju njegovi nemački mama i tata. Amir, Henning i Nicole, pod tim jednim krovom provode, kako Nicole u jednom trenutku kaže, eksperiment Amirove integracije u nemačko društvo. Od trenutka kada Amir kroči u njihovu kuću do trenutka kada ju posle šest mjeseci napušta i odlazi na fakultet, oni se svakog trenutka svog suživota trude da prevladaju predrasude koje imaju jedni prema drugima.

Rediteljica Ivana Janošev zajedno s Aleksandrom Mrđen potpisuje i dramaturgiju, a u predstavi igraju Uroš Mladenović, Jelena Galović i Daniel Huszta, scenografi i kostimografi su Attila Antal i Višnja Žugić, kompozitorje Jovan Živanović, a producent Milan Vračar. Predstava je svoju premijeru imala u februaru ove godine u Novosadskom pozorištu. Projekt Port of Dreamers unutar kojeg je nastala predstava, sufinanciran je sredstvima Europske unije iz programa Kreativna Europa – potprogram Kultura, a bavi se stogodišnjom istorijom migracija na evropskom kontinentu.

 

DLInovosadsko pozorište