Završen 3. internacionalni modni festival Green Edition Porto Montenegro 2021. u Tivtu

Agencija FABRIKA I PORTO MONTENEGRO organizovali su 3. INTERNACIONALNI MODNI FESTIVAL (IFF) GREEN EDITION - PORTO MONTENEGRO 2021. koji je održan 23. I 24 .Jula na lokaciji Mulo 2, ispred restorana Murano, Glavnog sponzora, hotela regent Porto Montenegro.

Kako smo još uvek u periodu Korone, limitirani i postojećim budžetima, epidemiološkim merama, problemima sa putovanjima, ovogodišnje izdanje IFFa je bilo u manjoj formi u odnosu na prva dva, ali ništa manje interesantno i kvalitetno.

Ovogodišnji IFF, pod zvaničnim nazivom „green edition“, prikazivanjem održivih kolekcija još jednom je dokazao da prati i crnogorskoj publici predstavlja svetske modne trendove. Upravo je održivost postala globalni pokret, pokrenut pre svega zbog pandemije koronavirusa, koja je dodatno skrenula pažnju na važnost zaštite životne sredine.

Iz svih ovih razloga, ovogodišnji IFF ima u zvaničnom nazivu „green edition“, što podrazumeva da su u okviru glavnog programa, 24. jula bile prikazane održive kolekcije i to:

1. AKKA – ALEKSANDRA DŽAKOVIĆ (Crna Gora)
2. RVDK – RONALD VAN DER KEMP sa kolekcijom visoke održive mode (Holandija).

Kao i prethodnih godina, IFF je imao i prateći program, 23. jula, na istoj lokaciji gde i glavni, kada su prikazane modne revije:

1. LISCA (Slovenija)
2. MAJA PAVIĆEVIĆ ATELIER (Crna Gora) čija se kolekcija unikatnih modela besprekorne izrade i od najkvalitetnijih materijala mogla naći na prestižnim manifestacijama visoke mode.

Ovogidišnji IFF Green edition 2021, su otvorili Vesna Mandić, direktorka agnecije Fabrika i Predrag Leković, direktor za odnose sa vladom i član odbora Porto Montenegra, a pred sam početak revija održive mode, publici se obratila Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, koja je pojasnila da su odmah prihvatili poziv da podrže festival, jer pruža priliku da Crna Gora i EU zajedno promovišu zelenu, etičku i održivu modu.

Ovogodišnji IFF su podržali Glavni sponzor, hotel Regent Porto montenegro, kancelarija EU u Crnoj Gori, kao i ostali sponzori među kojima su bili zvanični automobil RENAULT, HUBLOT satovi koji su bili i deo stylinga revije Lisca, kao i M TEL, Eden i štamparija Color Press.

AKKA – ALEKSANDRA DŽAKOVIĆ

Aleksandra Džaković je arhitekta koja se nedavno počela baviti dizajnom odeće kroz sintezu tehnologije i tradicije. Magistrirala je na Bauhaus-u u Dessau (Nemačka), fokusirajući se na deka-denciji obrazovnog sistema u arhitekturi. Stoga, arhitektonsku logiku prenosi i na konstruisanje odevnih komada, ne koristeći šivaću mašinu, a primenljujući biorazgradive materijale.

Akka je dizajnerski projekat koji na kritički i ekološki osvešten način preispituje odnos tradicije i tehnologije u kulturi odevanja.

Aleksandra Džaković je prva crnogorska dizajnerka koja je nominovana za „Green product award“ i ušla u prvih 10 među 1.500 prijavljenih, a u okviru IFFa je premijerno predstavila AKKA dizajnerski projekat, odevne komade od biorazgradivog materijala, koji je napravljen od lišća ananasa. Kada je estetika u pitanju, inspiraciju je našla u crnogorskoj narodnoj nošnji.

Njena namera je da kreira unikatne odevne predmete, korišćenjem savremenih tehnologija, čime bi se skratilo vreme za proizvodnju, proizvod približio korisniku, a izbegao bi se višak proizvodnje i time smanjio uticaj na životnu sredinu.

RVDK RONALD VAN DER KEMP

RVDK - Ronald van der Kemp je prva svetska marka za održivu modu.

RVDK je modna kuća osnovana 2014. sa idejom borbe protiv rasipničkog modnog sistema, predlažući garderobu koja se sastoji od ponude limitiranih kolekcija vanvremenske odeće, kao izraz ženske ličnosti koja ističe njenu snagu i karakter.

Svaki komad je etički izrađen od vrhunskih održivih materijala i ostataka, a ručno ga izrađuju mali ateljei i zanatlije u njegovoj rodnoj Holandiji.

Ronald van der Kemp radio je više od 25 godina kao dizajner i kreativni direktor za vrhunske međunarodne luksuzne brendove kao što su Bill Blass, Celine, Michael Kors, Gui Laroche i Barneis, pre nego što je lansirao brend sa svojim imenom.

Misija RVDK je da svetu pokaže da I etička moda može biti glamurozna i uzbudljiva, kreirajući visoku modu sa osećajem nostalgije i rada na vrhunskoj visokoj modi.

“Svet je pun lepih stvari koje više ne možemo da vidimo. Prezauzeti smo da bismo ih uočili ili previše novog da bismo ih cenili. Mi smo modni alhemičari: hvatamo neiskorišćene prelepe fragmente i pretvaramo ih u jedinstveno umetničko delo. Zbog lepote. Zarad naše planete. Smišljamo modnu kuću budućnosti stvaranjem mode od neželjenih materijala kao izraz vere da ono što se danas smatra beskorisnim može stvoriti bolje sutra. Hvatamo te odbačene fragmente i pretvaramo ih u garderobu koja se neprestano razvija. Stvaramo zbog lepote, zbog naše planete. “

Modna revija RVDK sa kolekcijom nedavnom prikazanom na Nedelji visoke mode u Parizu i odabranim haljinama iz opusa njegovog rada, sa 80 atraktivnih haljina je bila spektakularna završnica ovogodišnje IFFa, ispraćena ovacijama I oduševljenjem publike.

MAJA PAVIĆEVIĆ

Atelje Maja Pavićević postoji tri godine, ali modna priča koju prezentuje se temelji na višedecenijskim bavljenjem ovim temama. Prva samostalna modna kolekcija, prikazana je u jesen 2018. godine u hotelu Hilton u Podgorici, a potom je uslijedilo ućešće na MFW.

Sve je počelo tako što je Maja kreirala odevne predmete koje je i sama nosila, kao i žene bliske njoj. Kreira unikatne modne priče, koje se temelje na kvalitetnim materijalima i visoko profesionalnoj izradi. Svaki odevni komad je upotpunjen ručnim radom, sa posebnom pažnjom na svakom detalju. Ona stvara bezvremenske modne komade koje svaka uspešna žena treba da ima u svojoj kolekciji.

Kolekcija JELENA koju je prikazala u okviru prateće manifestacije IFFa je bazirana na večernjoj elegantnoj modnoj priči u duhu moderne, slobodne i smele žene.

LISCA

Lisca je slovenačka kompanija za donji veš koja 60 godina proizvodi donji veš i kupaće kostime. Kao takva je bila najveća kompanija u bivšoj Jugoslaviji, a trenutno je jedno od najvećih u Evropi.

Lisca ima aktuelan, sportsko-elegantan i ženstven koncept. Romantično ženstveni stil za žene, koje znaju šta žele. Donje rublje za njih je suptilan dodatak, koji može pozitivno uticati na njihov svakodnevni duh.

Proizvode kolekcije za dve sezone (proleće / leto, jesen / zima), ali imaju i sezonske serije, bazirane na osnovnim kolekcijama sa sezonskim dodavanjem boja.

Brend Lisca je sinonim za originalnost dizajna, vrhunski kvalitet proizvodnje, proverenu modu, kao i dostupnost cena.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Green Edition Porto Montenegro 2021.

3. internacionalni modni festival Green Edition Porto Montenegro 2021.akkaAleksandra DžakovićAtelje Maja Pavićevićcrna goragreen editionLiscamodamodni festivalOana Kristina PopaPredrag LekovićRVDK - Ronald van der KemptivatVesna Mandić