PROJEKAT VREDAN 100 MILIONA EVRA: Gradnja Tiršove 2 počinje u septembru

Izgradnja nove univerzitetske dečje bolnice - Tiršova 2 počeće za oko mesec dana i biće završena za dve i po godine, izjavio je danas za Tanjug direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

On je rekao da je to trenutno najveći projekat Kancelarije i da se na njegovoj pripremi radilo čak četiri godine.

- Sada smo konačno došli do toga da možemo da počnemo sa radovima i u roku od mesec dana bi trebalo da počne iskop temeljne jame. Radi se o novom objektu od skoro 60.000 metara kvadratnih - kazao je Blagojević.

Istakao je da će kada bude gotov taj objekat imati kvalitetnu zdravstvenu uslugu, kao bilo gde u razvijenim zemljama sveta.

- Taj projekat je vredan oko 100 miliona evra - dodao je Blagojević.

Blagojević je, takođe, rekao da su završeni radovi na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje 2.

- Objekat Dedinje 2 je gotov i to u roku, što je jako dobra vest. U toku je nabavka opreme i biće pušten u rad u narednim mesecima nakon što oprema bude ugovorena i instalirana. Taj objekat će takođe omogućiti u toj oblasti zdravstvena usluga na najvišem nivou - naglasio je Blagojević.

Podseća da se širom Srbije realizuje niz projekata ili su u fazi pripreme.

Kako je rekao, trenutno je u toku potpuna rekonstrukcija Opšte bolnice u Vranju, zatim Opšte bolnice u Aranđelovcu, završena je prva faza i u oktobru treba da budu završeni radovi hirurško - ginekološkog bloka Opšte bolnice u Loznici, prva faza je završena kada je reč o bolnici u Smederevskoj Palanci, faza jedan u Pirotu treba u septembru da bude završena.

- Treba da počne uskoro obnova dela kompleksa bolnice u Kikindi, završena je prva faza u Leskovcu, zatim u Prokuplju, priprema se druga faza u Gornjem Milanovcu, a u toku su pripreme za projekte u Boru, Ćupriji, Kruševcu i drugim gradovima koji imaju opšte bolnice - kazao je Blagojević.

Takođe, veliki posao je urađen kada su domovi zdravlja u pitanju, dodao je on i istakao da su državi podjednako važne i najmanje zdravstvene ambulante, kao u Osečini gde su radovi bili vredni 200.000 evra.

Podsetio je da se radi i KC Vojvodina, gde je jedan objekat već završen - Interna klinika, da se završava KC Srbije u Beogradu, a priprema se KC Kraguejevac.

Dodao je da će u zdravstvo biti uloženo milijardu evra u narednih nekoliko godina.

Blagojević kaže i da je samo projektovanje kompleksna stvar i u tom smislu navodi da prilikom pravljenja projekta za jednu bolnicu, s obzirom da u Srbiji nisu nove bolnice dugo rađene, morala je i da se izvodi ekspertiza, kako navodi, manje - više iz početka.

Navodeći da su širom Srbije započeti veliki kapitalni projekti sedamdesetih pa do sredine osamdesetih godina, ali da nisu završeni, Blagojević kaže da se sada ti projekti rade kako bi se završili.

Podseća da je Klinički centar Niš prvi klinički centar koji je započet i završen u Srbiji i to posle 40 godina.

- I tamo je kao i u Beogradu započet i ostavljen, ista stvar i u Vojvodini, bolnica u Prokuplju započet projekat i ostavljen na pola, takvih kostura imate po celoj Srbiji. Mi smo uzeli da ih završimo i omogućimo građanima zdravstvenu zaštitu kakvu zaslužuju - kazao je Blagojević.

Na pitanje da li su ostvareni svi ciljevi koji su postavljeni tokom poplava 2014. godine, Blagojević kaže da nije teško biti na boljem mestu nego u maju 2014.

- Tada nismo imali zakon, instituciju, novac za te potrebe. Nama je 2014. godine bilo potrebno tri meseca da bismo isplatili prvu državnu pomoć porodicama čije su kuće i imovina bili ugroženi, već dve godine kasnije za isto nam je trebalo tri nedelje - naveo je.

Kako kaže, kroz rad i sopstvene greške se učilo, ali je danas Srbija na mnogo boljem mestu nego 2014. godine.

- Znamo puno više, ali nismo bezbedniji, jer smo suočeni sa intenzivnijim i češćim vremenskim neprilikama, intenzivnijim i češćim kišama, sušama, što je problem u celom svetu, ne samo kod nas i kako vreme prolazi neće nam biti bolje - rekao je, prenosi Tanjug.

Poručuje da je zato važno da se svakoga dana radi sve što je moguće kako bi cela planeta bila bezbednija.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

bolnicabolnica u TiršovojklinikaMarko BlagojevićtiršovaTiršova 2univerzitetska dečja klinika u tiršovoj