ZARADE I DO 8.000 EVRA: Krofna-mafija hara grčkim plažama

Mafija ima svoje pipke u svakoj pori društva, ali saznanje da se odvija pravi mali rat među prodavcima krofni na plažama Grčke dočekana je s nevericom.

Međutim, koliko god da ovo deluje smešno na prvi pogled, slučaj nimalo nije naivan, pošto se kod obeležavanja teritorije, sukobljene bande koriste svim načinima, preko verbalnog zastrašivanja, pa do fizičkog i oružanog obračunavanja, piše Protothema.gr.

- Čuo sam pucanj i neko iza mene je rekao da podignem ruke. Na sreću, ljudi su to čuli, pa su izašli na terasu i bio sam spasen - rekao je muškarac iz Gruzije star 44 godine, čiji je identitet sakriven. Kako se navodi, napad na njega je izvršen na plaži Neo Marmara, na Halkidikiju.

Upravo na tom delu grčke obale, vode se pravi ratovi između "klanova" prodavaca krofni. Naime, prema navodima, rat se uglavnom vodi između bugarskih i albanskih državljana koji žele da ostvare primat u prodaji krofni na plažama Halkidikija.

Kako se navodi, nakupci plaćaju krofne proizvođačima 0,50 centi, dok se krofne u slobodnoj prodaji "dilera" kreću oko dva evra. Prema istraživanju, oni dnevno prodaju oko 500 do 600 krofni, što im na nedeljnom nivou donosi preko 8.000 evra. Od svake krofne, jedan deo procenta ide mafiji.

Ipak, ove informacije treba uzeti sa dosta rezerve, budući da plaže nisu svuda iste veličine, što smanjuje ili uvećava broj turista koji su potencijalni kupci.

Navodno, prema razrađenoj šemi, jedan deo od prodaje ide mafiji, dok drugi ostaje "dileru" krofni u sezoni.

Iako je suma možda mala u odnosu na ono kako mafije širom sveta danas prihoduju, zbog velikog broja turista, "krofna" bande godinama unazad vode bitke za profit i teritoriju.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

grčkagrčke plažeHalkidikikrofnakrofnemafijaplažeprodaja krofnituristi