OBEZBEĐENA SREDSTVA: Nastavlja se gradnja Centra za matične ćelije u Kragujevcu

Gradnja Centra za matične ćelije biće nastavljena ovog septembra, a ugovor o izvođenju preostalih radova na naučnoj ustanovi od nacionalnog značaja potpisali su Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima (JUP) Vlade Srbije, i Danilo Babić, direktor preduzeća "Ino Bačka", koje sa "Institutom za bezbednost i preventivni inženjering" i firmom "Graditelj" čini konzorcijum izvođača radova. Sve tri firme dolaze iz Novog Sada, a vrednost ugovora je 10,5 miliona evra.

Radovi na izgradnji Centra za matične ćelije trebalo bi da budu okončani na jesen sledeće godine, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke, saopšteno je u ponedeljak prilikom svečanog potpisivanja ugovora na Univerzitetu u Kragujevcu kome su prisustvovali rektor Nenad Filipović i gradonačelnik Nikola Dašić.

Centar za matične ćelije u Kragujevcu prostire se na 11.500 kvadratnih metara, a započeti radovi obustavljeni su sredinom 2017. godine, kada je građevinska firma "Banković" upala u finansijske poteškoće. Novi izvođači radova izabrani su na tenderu koji je u saradnji s Evropskom investicionom bankom i Ministarstvom za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj sproveo JUP. U realizaciju projekta uključio se i grad Kragujevac, koji je ustupio zemljište i obezbedio dodatnih 40 miliona dinara za završetak radova.

Ideja o nacionalnoj banci matičnih ćelija koje pomažu u lečenju mnogih bolesti javila se još pre 12 godina, a inicijatori osnivanja naučnog centra bili su kragujevački mikrobiolog Nebojša Arsenijević i naš poznati genetičar Miodrag Stojković koji je predložen za direktora. Ustanova je zamišljena kao niz centara izvrsnosti koji bi radili pri kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka i okupljali mlade istraživače iz naše zemlje i Evrope, a prvi ugovor o izvođenju radova potpisan je 2013. godine.

Zbog protivljenja određenih naučnih i političkih krugova u Beogradu, koji su se zalagali da sedište ustanove bude u prestonici, početak gradnje Centra za matične ćelije u Kragujevcu kasnio je više od dve godine. Prilikom svečanog polaganja kamena temeljca, januara 2016, tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je nacionalna banka matičnih ćelija potrebna kako bi se "sačuvao srpski genetski kod". Ovu izjavu su oštro osudili neke opozicione partije, kao i pojedine nevladine organizacije.

Za obustavljanje gradnje sredinom 2017, tadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević je, osim firme "Banković", okrivio JUP i projektante koji su, prema njegovim rečima, radili nesavesno i neprofesionalno. U međuvremenu je Nebojša Arsenijević smenjen s mesta rektora Univerziteta u Kragujevcu, a Miodrag Stojković je otišao u Ameriku.

Prema rečima Vladimira Jakovljevića, dekana kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka, saradnja sa genetičarom Stojkovićem mogla bi biti nastavljena, tim pre što je rektor Filipović upoznao javnost s budućim aktivnostima centara izvrsnosti od kojih je svakako najvažniji onaj koji bi se bavio proučavanjem i kliničkom primenom matičnih ćelija. Osim biomedicine, u kragujevačkom centru će se razvijati i druge srodne discipline koje će doprineti razvoju nauke u našoj zemlji.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

biomedicinaCentar za matične ćelijekragujevacmatične ćelije