POČETAK PROIZVODNJE U OKTOBRU: Supstance za vakcinu "Sinofarm" stigle u Beograd

Sirovina za proizvodnju kineske vakcine "Sinofarm" stigla je u Beograd, a do oktobra će "Hemofarm" proizvoditi vakcinu za proces testiranja.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar naglasio je da će se u Srbiji proizvoditi ista vakcina kao u Kini, koja se trenutno pakuje u Ujedinjem Arapskim Emiratima, te dodao da su eksperti koji prate čitav proces testiranja i početak punjenja stigli u Srbiju i već rade sa domaćim stručnjacima na pripremi.

- Odmah nakon testiranja počinje i punjenje vakcine što će biti u oktobru. Plan je da se napuni oko šest miliona doza do kraja godine. Te doze će biti namenjene prvenstveno građanima Srbije, a ako bude višak i za izvoz u region - rekao je Lončar.

On je najavio da će u četvrtak, 9. septembra, biti postavljen kamen temeljac za novu fabriku za proizvodnju tih vakcina u Srbiji.

Ambasador Kine u Srbiji Čen Bo poručila je da je srećna što je saradnja dve zemlje dostigla novi nivo time što će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi kinesku vakcinu, te podsetila da je Srbija, takođe prva u Evropi počela i sa primenom te vakcine.

- Kina je jedna od najuspešnijih zemalja u suzbijanju virusa, a vakcina je najvažnije oružje u toj borbi. U Kini je do sada dato više od dve milijarde doza vakcina, istovremeno je Kina ponudila za izvoz više 800 miliona doza za više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija - poručila je Čen.

Ona je izrazila nadu da će kineska vakcina i dalje pomagati u suzbijanju koronavirusa u Srbiji.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

beogradČen BoHemofarmkinakineska vakcinakoronakoronaviruskovidKovid-19proizvodnja vakcineSinofarmvakcinazlatibor lončar