KOVID SERTIFIKATI SVE IZVESNIJI: Aktuelne mere su jasne i precizne, problem je u njihovoj kontroli

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović rekao je da su mere potpuno jasne i precizne, a da je problem u njihovoj kontroli.

- Mere su potpuno jasne i precizne, problem je u njihovoj kontroli - rekao je za RTS dr Tiodorović. Poručio je da bi trebalo da se okrenemo vakcinaciji, a da će se kovid sertifikati primenjivati u prostorijama noćnih klubova, barova, restorana i kafića.

- Da li je trebalo da donesemo odluku o zatvaranju, skraćivanju radnog vremena, čime ćemo uraditi potpuno suprotno od onoga što bismo želeli svi zajedno, a drugo, šta bi to značilo, ne daj bože, da idemo i na policijski čas - rekao je profesor Tiodorović.

Poručio je da aktuelne mere uređuju sve – od ulaska u zemlju do funkcionisanja unutar zemlje i prevencije.

- Ako imamo situaciju da su ljudi bili u kontaktu u svojoj porodici, na radnom mestu, sa svojim prijateljima, sa nekim ko je bolestan, ko je pozitivan, da mu je predviđeno da bude deset dana u kućnoj izolaciji. Da li se neko toga pridržava? Ne. To nije navika našeg stanovništva, da poštuje mere - rekao je Tiodorović.

Naglasio je da bi trebalo da se okrenemo vakcinaciji i da nije adekvatno porediti broj obolelih sa prošlogodišnjim podacima.

- Tada nismo imali vakcinu na raspolaganju, jednu meru koja svuda u svetu, pa i kod nas, jedina koja može zaustaviti, da ovu epidemiju kontrolišemo. Ja pozivam na vakcinaciju još jednom - kazao je Tiodorović.

Govoreći o kovid sertifikatima, čije je moguće uvođenje juče najavila premijerka Ana Brnabić, Tiodorović je rekao da je cilj da onima koji su odgovorni i koji su primili vakcinu, kao i onima koji se kontrolišu testovima i koji su preležali bolest, sve bude pouzdano napisano u sertifikatu.

Naglasio je da će se kovid sertifikati koristiti u zatvorenom prostoru noćnih klubova, barova, restorana i kafića.

- Septembar je divan, stvarno treba koristiti da se izađe napolje, da se bude na vazduhu, a u gužvi nekoj, ispred supermarketa ili tržnog centra, treba staviti masku na razdaljini manjoj od metar i po - kazao je Tiodorović.

Kada je reč o školama, Tiodorović je rekao da smatra da škole treba da nastave da rade i da je to najbolji način da deca doživljavaju školu kao vaspitnu, a ne samo kao obrazovnu ustanovu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Ana BrnabićBranislav Tiodorovićepidemiološke merekoronakoronaviruskovidkovid propusnicekovid sertifikatiKovid-19nastavapoštovanje meraškolavakcinavakcinacija