PAPRENA CENA USLUGA MAJSTORA: Dolazak i procenu kvara naplaćuju 2.500 dinara

Majstora je sve manje u Srbiji, i tu nema dileme. Zapravo, fali nam zanatlija generalno, a mnogi će reći i da nam nedostaje, pre svega, "dobrih i poštenih majstora".

Iskustva ljudi, govore da se danas teže nego ikada dolazi do stručnjaka ove vrste, a potreba za popravkama ili renoviranjem je sve učestalija.

Majstore je danas potrebno bukirati barem nekoliko meseci ranije, a takođe ćete čuti od mnogih kako su majstori "preterano digli cene". Za to postoje barem dva racionalna objašnjenja: jedno je "zakon ponude i potražnje", pri čemu je potražnja u ovom momentu mnogo veća od ponude, a drugi razlog je vezan za poskupljenje samog (građevinskog) materijala.

Sve to je usko vezano i za činjenicu da se stanovi danas kupuju, čini se, više nego ikad: na to su uticali kako povoljniji krediti, tako i rast cena kirija. Dakle, na tržištu nekretnina takođe je na snazi zakon ponude i potražnje, a građevinari ne mogu da stignu da zadovolje sve potrebe tržišta.

Vodoinstalateri, električari, moleri, keramičari, bravari, parketari i ostali majstori koji su tu i imaju posla "preko glave", jer su sve ove stvari neminovno potrebne barem nekada - sada mogu da postavljaju uslove, ali i da lošije rade, što naši sugrađani primećuju.

Vreme je novac

Mimo cena za same radove, neki majstori u Srbiji počeli su da naplaćuju i dolazak, odnosno procenu kvara. Ako klijent, nakon izračunate cene, ipak shvati da mu se popravka ne isplati - majstor zadržava pravo da mu svakako naplati dolazak i procenu.

Iako to ranije nije bila učestala praksa, klijenti su svesni da majstori troše svoje vreme, gorivo, kako bi došlo na lice mesta i pogledali kvar, tako da im je to, donekle, razumljivo. Mada, cena za ovu "uslugu" nije baš mala: 2.500 dinara.

Ono što je bizarnije, jeste činjenica da ako odlučite da popravite, recimo veš mašinu, šporet ili neki drugi uređaj, majstor vam 2.500 dinara (dolazak + procena) - neće kasnije uračunati u punu cenu usluge, već će vam taj deo svakako naplatiti odvojedno, mimo cene popravke.

Slično tome dostavljači robe (ako kupujete nameštaj), naplaćuju dostavu po spratu, bez obzira na to da li zgrada ima lift. Neke firme transport naplaćuju po "gradskim zonama", odnosno na 5, 10 ili više kilometara udaljenosti od svog centra.

Isti princip imaju i neke ordinacije, s tim što mnoge, ako se odlučite za neku proceduru (npr. estetsku) - cifru koju ste dali za pregled/konsultaciju, kasnije "odbiju" od cene usluge. Dakle, ne naplaćuju vam zasebno.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bravariceneelektričarikeramičarikvarmajstormajstorimoleripopravkapopravkerenoviranjeusluge majstoravodoinstalateri