SAVETI LEKARA: Kako da se naspavate kada vam je nos zapušen?

Zapušen nos može potpuno da oteža san. Alergije, respiratorne infekcije poput prehlade ili čak refluksa kiseline mogu da budu uzrok, mada do ovog stanja može da dođe i bez jasnog uzroka.

- Najčešće se nos zapuši jer krvni sudovi unutar njega nabreknu, što prouzrokuje nakupljanje viška tečnosti u nosnom tkivu. Ovo naticanje tkiva dovodi do začepljenja nosa. Disanje kroz nos dolazi nam prirodno, a kada moramo da dišemo na usta, posebno dok spavamo, ona postaju suva - kaže osteopata dr Den Ngo.

On napominje da se začepljenost nosa javlja i s drugim simptomima zbog kojih je teže zaspati, a to uključuje sinusni pritisak, glavobolju, kašalj i bol u ušima, piše "Insider".

Začepljenost se javlja i kod infekcija poput gripa i prehlade, a često je uzrokovana i alergijama. Ponekad zna da bude povezana sa trudnoćom, kao nuspojava.

Postoji nekoliko načina kako da smanjite tu suvoću i obezbedite bolje spavanje čak i sa začepljenim nosom.

- Spavanje na leđima najbolja je opcija kada vam je nos zapušen. Ležanje na boku moglo bi jednu ili obe nosne šupljine da zapuši. Cilj je da se omogući sluzi da preko noći isteče i nestane, umesto da blokira vaše disajne ​​puteve i sinuse - objasnila je dr Lina Velikova.

Ona kaže da u ovakvim situacijama može da pomogne dodavanjem još jednog jastuka pod glavu, a onda će gravitacija uraditi svoje. Pomoći će vam i vlažan vazduh u spavaćoj sobi naročito u sezoni parnog grejanja.

- Vlažan vazduh učiniće sluz iz vaših disajnih puteva mekanijom i pogodnijom za izlazak - dodala je doktorka.

Takođe, tegobe će vam olakšati vruća kupka ili tuš pre spavanja i stavljanje toplog peškira preko čela i sinusa.

- Toplota će proširiti disajne puteve i pomoći će sluzi da se polako sliva - objašnjava dr Velikova.

Isto tako upotreba fiziološkog rastvora za zapušen nos je od velike pomoći.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

alergijedisajni putevidisanjeglavoboljakašaljprehladarefluks kiselinerespiratorne infekcijeSansinusisinusni pritisakspavanjetopla kupkazapušen nos