TRAŽE 100 MILIONA EVRA ODŠTETE: Zakupci Svetog Stefana tužili Crnu Goru

Kompanije "Adriatik propertis" i "Aman", zakupci grada hotela Sveti Stefan, Vile Miločer i hotela Kraljičina plaža, tužile su državu Crnu Goru pred arbitražnim sudom u Londonu, objavili su podgorički mediji. Tužba je stigla u četvrtak i njom se od države Crne Gore potražuje 100 miliona eura odštete, ali i izgubljena dobit za preostali ugovoreni deo zakupa.

"Adriatic properties" i hotelski operator "Aman" zatvorili su grad hotel "Sveti Stefan" i Vilu "Miločer" nakon što im Vlada Crne Gore nije dala garancije da će plaže u okviru hotelskog kompleksa imati hotelski režim, kao i prethodnih godina, da se gostima garantuje mir i diskrecija. Plaže su ove godine bile dostupne turistima, ali nisu održavane, nije bilo mobilijara ni tuševa.

Meštani su krajem marta polomili ogradu koja vodi ka Kraljičinoj plaži, te su tu, kao i Kraljevu i zapadnu svetostefansku plažu otvorili za korišćenje svim građanima.

Kompanija, čiji je vlasnik Grk Petros Statis je dobila zakup hotela "Sveti Stefan" i plaža na čak 42 godine. Obavezna je da plaća godišnju zakupninu od 1,6 miliona evra. Raznim ugovorima dobili su pravo da grade hotel, ali i apartmane za prodaju. Nikada nije saopšteno koliko državni budžet prihoduje od tog zakupa i kolika je zaista korist za građane Crne Gore. "Adriatik" je godinama prikazivao višemilionske gubitke.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

crna gorakraljeva plažaKraljičina plažamiločerobalaPetros Statisplažasvet stefan