I ONE ČUVAJU NAJVEĆU SVETSKU PRAŠUMU: U divljinu Amazona pušteno 3.000 mladunaca kornjača (VIDEO)

Volonteri u južnoameričkoj državi Peru su u divljinu pustili 3.000 mladunaca rečne kornjače, vrste koja je u području Amazona već duže ugrožena.

Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) smatra rečne kornjače "ranjivom vrstom" pošto ih godinama ubijaju radi ishrane ljudi ili drže kao kućne ljubimce, prenosi Rojters.

Iako je zaštićena Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (CITES), populacija kornjača u stalnom je opadanju već niz godina.

- Važno je da očuvamo vrstu u oblasti Amazona pošto je ona već duže ugrožena. Cilj nam je ponovno obnavljanje ove populacije - rekla je Sabrina Pipa, biolog koja radi na zaštiti slatkovodnih kornjača.

Kornjače nose naučno ime Podocnemis unifilis, ali ih Peruanci zovu Tariyaca kornjače.

Pipa je navela da je ovaj projekat počeo 2019. godine i da je do sada zaštićeno oko 6.000 rečnih kornjača, pored onih koje su ove godine sačuvane.

Naučnici su saglasni da je očuvanje amazonske prašume od vitalnog značaja za izbegavanje katastrofalnih klimatskih promena zbog njene sposobnosti da apsorbuje gasove koji stvaraju efekat staklene bašte, a Peruu pripada drugi najveći deo amazonskih prašuma posle Brazila, dok je tokom protekle dve decenije više od 19.700 kvadratnih kilometara peruanskog Amazona uništeno.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

amazonjužna amerikakornjačeperuprasumarečne kornjačeugrožena vrstavolonteri