ŠEST KLJUČNIH SAVETA: Ostanite zdravi dok radite sedeći za računarom

Zvuči lako, ali nimalo nije. Veliki broj ljudi radi posao na kome uglavnom sedi. Možda zvuči kao neaktivan posao, ali definitivo ima brojne negativne efekte. Celodnevno sedenje povećava rizik od hroničnih zdravstvenih problema poput dijabetesa tipa 2, gojaznosti i srčanih oboljenja.

Rad za računarom i zdravlje

To ipak ne znači da morate da se odreknete ovakvog tipa posla. Pomoću sledećih saveta možete raditi za računarom, a da ostanete fleksibilni i zdravi.

Vežbajte dobro držanje

Razmislite o načinu na koji sedite. Važno je da dok sedimo ne bude pogrbljeni, koliko god to nekada bilo teško. Loše držanje može da napreže mišiće i zglobove, što dovodi do problema s ravnotežom, umorom i bolovima u leđima i vratu. Takođe može da učini kretanje, vežbanje i svakodnevne aktivnosti, potpuno neprijatnim.

Podesite monitor i ekran

Vodite računa o podešavanju računara. Monitor postavite direktno u vidnom polju da ne biste gledali gore ili dole u ​​ekran. Ovo će vaš vrat držati u neutralnom položaju, sprečavajući naprezanje vrata i ramena. Takođe, zaštitite oči smanjenjem odsjaja ekrana. Odsjaj ekrana tera vas da žmirite ili trljate oči da biste bolje videli ekran, što na kraju dovodi do naprezanja očiju.

Pravite redovne pauze

Dugo sedenje u istom položaju može da zategne mnoge mišiće. Ovo izaziva bol i napetost, što otežava kretanje čak i kada završite sa radom. Da biste to sprečili pokušajte da ustanete svakih 20 do 30 minuta kako biste izbegli da ostanete u istom položaju duže vreme.

Periodično odmaranje tokom mentalno zahtevnih zadataka može da pomogne u smanjenju umora i kognitivnog preopterećenja i povećati ukupne performanse.

Zdrave, hranljive grickalice

Grickanje vas može zasititi između obroka, takođe stabilizuje šećer u krvi, dajući vam dovoljno energije da pobedite dan.

Ručajte daleko od računara

Primamljivo je ručati za radnim stolom, posebno kada ste opterećeni poslom. Međutim, pokušajte da ovu rutinu promenite. Ovo povećava vaše poštovanje prema obroku, što vam na kraju pomaže da se osećate zadovoljnije, Real Simple.

Pijte puno tečnosti

Čak i kada sedite ceo dan, važno je da ostanete hidrirani. Tokom dana neprestano gubimo tu vodu znojenjem, disanjem i normalnim telesnim funkcijama.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

boldijabetes tipa 2disanjegojaznostgrickalicemišićinapetostpauzapravilno držanjeračunarsedenjesedenje za računaromtečnostumorznojenje