Kroz igru do vaspitanja - Održana četvrta UNICEF-ova onlajn škola roditeljstva

UNICEF u Srbiji uspešno nastavlja sa serijalom onlajn razgovora sa roditeljima o ključnim temama roditeljstva i odrastanja malog deteta. Onlajn škole roditeljstva se odvijaju u okviru programa „Podsticajno roditeljstvo kroz igru“ koji UNICEF sprovodi, u saradnji sa Vladom Republike Srbije uz podršku LEGO fondacije.

Četvrta po redu škola roditeljstva na temu „Kroz igru do vaspitanja“ održana je 25. novembra 2021. godine, u saradnji sa ustanovom kulture Parobrod. Zainteresovani i dalje mogu da pogledaju snimak putem UNICEF Srbija YouTube kanala.

„Ako se pitamo da li se na dobar način igramo sa decom, to će nam ono samo pokazati. Ako je dete srećno, razdragano, ako dugo ostaje u igri, ako su naše interakcije bogate, sigurno je roditelj dobar partner u igri", navela je Ana Kojić, pedagoškinja u Predškolskoj ustanovi Boško Buha u Beogradu.

„Igra definitivno nije samo zabava već način na koji deca spoznaju svet oko sebe, svet u sebi i način na koji se povezuju, uče i razmišljaju. Mi kao roditelji treba da budemo svesni da je igra moćno sredstvo vaspitanja, razvoja i povezanosti sa našom decom",  istakla je Lana Vučičević Miladinović, porodični psihoterapeut, iz Beogradskog psihološkog centra.

„Igra je jedna od najlepših načina da se roditelji povežu sa svojim detetom, da provedu zaista kvalitetno vreme s njim. Da vide na delu kako se njihovo dete na divan način razvija. I to je nešto što će razviti radosnu atmosferu u kući. Da prosto shvate da je igra vrhunski imperativ detinjstva", navela je Borka Tomović, mama i glumica.

„Lakše je kad vidimo da nismo jedini u nekom problemu, već da se da sličnim situacijama suočavaju svi roditelji i da zajedničkim snagama možemo da napravimo ujedinjeni front i pristupimo tome složno. Čim se već trudimo da dođemo do informacije, samim tim smo već dobri našem detetu", zaključila je Moderirala je Željka Lasić, voditeljka RTV emisije za decu „Dobro jutro lenjivci“.

Više detalja o svim obrađenim temama nalaze se na sajtu UNICEF-a: https://www.unicef.org/serbia/roditeljski-kutak.

Ana Kojićborka tomovićLana Vučičević MiladinovićPodsticajno roditeljstvo kroz igruprevod na srpski znakovni jezikškola roditeljstvasrpski znakovni jezikUNICEF u SrbijiVebinarŽeljka Lasić