DOBRE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE: Cena struje i gasa neće se menjati ove zime

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija proizvodi dovoljno struje za svoje potrebe i da ne zavisi od uvoza, kao i da cene struje i gasa ove zime neće porasti.

Vučić je istakao da su cene gase i struje povezane.

- Rešavamo pitanje robnih rezervi, to moramo da pojačamo. Moramo povećati rezreve hrane i za vojsku, kao i rezrve nafte, hrane, pšenice, kukuruza, imamo dobre prinose - istakao je predsednik Vučić.

On je dodao da je Srbija spremna da širi gasno skladište i kupi dodatnu količinu gasa.

- Nadamo se da će Srbija u prvom kvartalu 2023. godine da ima veliku prednost u odnosu na sve druge kada je u pitanju struja. Ni Hrvatska nema dovoljno struje. Država služi da ne bi svaki građanin brinuo o tome. Cena struje i gasa neće porasti. Nama to nije problem, kapaciteti su nam problem, da li ćemo da imamo dovoljne količine - dodao je Vučić.

Kako je dodao, Srbija ima ugovorene količine gasa sa Ruskom Federacijom na godišnjem nivou.

- Mi moramo da nabavimo dodatnih 300 miliona kubnih metara gasa. Oko Svetog Nikole ili katoličkog Božića očekuje se da bude hladno i trošiće se mnogo više gasa. Ostaje nam da to nabavljamo na tržištu, a gasa nema i kada ga ima na berzi morate da ga platite 1.205 dolara. Zamislite da nam ovo traje godinu i po dana ili dve - naveo je Vučić.

Cene struje i gasa se, kako objašnjava, neće menjati zahvaljujući dogovoru sa Putinom i zbog obnove Tenta B1.

- Ni Nemci nisu izbacili ugalj, a Englezi čim im je zafalilo, odmah su podigli sve termoelektrane na ugalj. Moraćemo da podižemo obnovljive izvore energije, a gde da ih podignemo, kada nigde ne možete da podignete hidrocentralu - rekao je Vučić.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

aleksandar vučićcena gasacena strujegaspredsednik Srbijestruja