NE ZNAČI DA STE ZARAŽENI KORONAVIRUSOM: Čulo mirisa i ukusa se menja kod svake respiratorne infekcije

Tokom pandemije koronavirusa često smo imali priliku da čujemo da je neko izgubio čulo mirisa i ukusa zbog kovid infekcije. Nekima se ovo čulo brzo oporavilo, ali ima onih kojima nije. Od čega to zavisi za RTS su govorili prof. dr Sanja Krejović Trivić i doc. dr Ivan Baljošević.

Kako navode prof. dr Sanja Krejović Trivić, ORL specjalista Kliničkog centa Srbije i njen kolega doc. Dr Ivan Baljošević sa Instituta za majku i dete, ovih dana su njihove ordinacije prepune jer je sezona respiratornih infekcija.

Pacijenti se obraćaju zbog problema sa grlom, sinusima, glasom, upaljenim krajnicima, a kod dece su česte i upale srednjeg uha.

Kako naglašava doktor Baljošević, upala srednjeg uha je najčešće posledica uzimanja antibiotika pre uzrasta od 10 godina.

- Ovo je inače najčešća bolest kod dece do tri godine, a bolest počinje kao obična respiratorna infekcija sa curenjem nosa, kijavicom koja veoma brzo, posle dan-dva, prelazi u veoma intenzivan bol u uhu, povišenu temperaturu i nagluvost. To može da bude dosta opasno ukoliko se dete ne dovede na vreme kod ORL specijaliste - napominje se Baljošević.

Simptomi koje ne smemo da ignorišemo

Simptomi koji ne smeju da čekaju, kako navodi profesorka Krejović Trivić je na prvom mestu promuklost.

- Insistiramo na tome da svaka promuklost koja traje duže od dve-tri nedelje zahteva pregled otorinolaringologa, a ukoliko su vokalni profesionalci u pitanju i pregled fonijatra - navodi doktorka.

- Kada su deca u pitanju, posebno mlađa od tri godine, najviše pažnje treba obratiti na visoku temperaturu preko 39 stepeni Celzijusa, bol u ušima, odbijanje hrane i gubitak apetita. Takva deca moraju odmah da se jave lekaru - dodaje dr Baljošević.

Kako razlikovati prehladu, grip i kovid

Prehlada, posebno kod dece koja idu u vrtić se ponavlja gotovo svakog meseca. Obično to bude curenje iz nosa, kijanje, kašalj i blago povišena temperatura koja ne prelazi 38 stepeni i sve to prestaje za otprilike dva do tri dana.

Gubitak čula mirisa i ukusa tokom kovid infekcije je bio krajnje individualan. Neki pacijenti su imali problem nekoliko dana, a pojedini i nekoliko meseci. Kod dece pak, kao što je poznato, kovid ima mnogo blažu kliničku sliku, tako da svi simptomi koji su kod odraslih bili dosta izraženi, kod dece se ili nisu javljali ili su bili dosta blaži.

Kovid jezik

Kovid jezik je jedan od karakterističnih simptoma koji je prijavljivao skoro svaki četvrti pacijent oboleo od kovid infekcije. U pitanju je upala jezika, glositis, pri čemu su papile zadužene za čulo ukusa degradirane i zato dolazi do promene na nivou receptora, ali će ova problematika tek biti tema dodatnih istraživanja, smatra profesorka.

- Ta lingva geografika ne mora biti izražena samo kod kovida. Ona se javlja kod dece koja imaju avitaminozu i koji imaju česte infekcije izazvane drugim virusima ili bakterijama u grlu i ždrelu - napominje doktor Baljošević.

- Čarobni štapić ne postoji - napominje profesorka Krejović.

- Potrebno je vreme i eventualno dodatni pregledi kako bi se isključile neke druge komplikacije.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

čulo mirisačulo ukusagripizmenjeno čulo ukusa i mirisakoronaviruskovidkovid jezikprehladarespiratorne infekcije