ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Praznici su krivi za svađe među parovima

Vreme praznika mnogima je omiljeno doba godine.

Trudimo se da budemo raspoloženi, da nas ništa ne nervira, tragamo za poklonima za svoje najdraže...

Međutim, uprkos tome, praznici mogu biti i stresni. Javlja se dodatni pritisak na međusobne odnose, bilo da je to u materijalnom smislu ili zbog porodičnih stvari.

Zašto se parovi za vreme praznika svađaju više nego obično?

Tokom prazničnih perioda postoji mnogo očekivanja i aktivnosti koje nas odvraćaju od našeg normalnog svakodnevnog života. Parovi se više svađaju zbog toga što su njihove normalne rutine poremećene i javlja se pritisak da ispune očekivanja da ovo doba godine bude magično.

Ova očekivanja mogu biti suprotna našim individualnim uverenjima i može se pojaviti napetost između svetova para koji se sudaraju i razlikuju. Zato je najbolje da se prepustimo danima sa osmehom i ne brinemo se mnogo o tome šta smo stigli da uradimo, a šta ne.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 3.000 Britanaca pokazalo je da se partneri intenzivno svađaju baš u decembru i januaru.

Tačno 20 odsto anketiranih je priznalo da ozbiljno razmišlja o prekidu, dok je isto toliko njih bilo sigurno da su odbrojani dani njihovoj ljubavi. Mučile su ih brige o novcu, mnogo obaveza i nemogućnost dogovora u vezi sa osnovnim životnim stvarima, pa i u vezi sa kićenjem jelke i porodičnim ručkovima. Sve je to bio okidač za izraženu netrpeljivost u svečanim danima.

Ovu pojavu je 1955. godine detektovao dr Džejms P. Ketel, označivši je kao "praznični sindrom". On je u vreme Božića i Nove godine posmatrao ponašanje parova, uočivši da je baš tada veliki broj njegovih pacijenata postao anksiozan, melanholičan i depresivan.

Izvor: Magazin.novosti.rs/Cdm.me
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

istraživanjeljubavnova godinaočekivanjaparparovipartnerponašanjeprazniciproblemi u veziraskidsvađe