MINISTARSTVO ODBRANE: Poziv za uvođenje u vojnu evidenciju nije poziv za vojsku

Ministarstvo odbrane saopštilo je da pozivi za uvođenje u vojnu evidenciju, koji su upućeni mladićima rođenim 2004. godine kao i starijima koji nisu uvedeni u tu evidenciju, ne predstavljaju pozive za služenje vojnog roka.

Kako su iz tog resora naveli u saopštenju, uvođenje u vojnu evidenciju je obaveza definisana zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

- Lica muškog pola tu zakonsku obavezu treba da regulišu javljanjem u nadležni centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, svakog radnog dana od 9 do 15 časova. Potrebno je da na uvid ponesu ličnu kartu ili, ukoliko je lice ne poseduje, drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet - stoji u saopštenju.

Dodaje se da će opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju trajati do 28. februara, a da će potom biti upućivani pojedinačni pozivi svima koji se nisu odazvali.

- Mladići koji borave u inostranstvu svoje pravo i zakonsku obavezu ispunjavaju u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u zemlji boravka. Potrebno je da na uvid ponesu važeću putnu ispravu - naveli su iz Ministarstva odbrane.

Detaljnije informacije o uvođenju u vojnu evidenciju zainteresovani mogu pronaći na sajtu Ministarstva odbrane.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

ministarstvo odbranepoziv za vojskuvojna evidencija