STRUČNJACI OTKRIVAJU: Osam najčešćih razloga jutarnjih mučnina

Ako imate osećaj mučnine čim se probudite, ali ne znate šta je prouzrokuje, stručnjaci su ponudili neke od mogućih razloga.

Razlozi mogu da budu brojni, kaže lekar opšte prakse Sonal Šah, uključuju nedostatak sna, teskobu ili trenutne prehrambene navike, piše portal "Good To Know".

1. Dehidracija

Glavobolje, umor i mučnina pri buđenju se u mnogim slučajevima mogu pripisati dehidraciji. To je način na koji nam telo daje do znanja da gubimo više tečnosti nego što je unosimo i da moramo brzo da uspostavimo tu ravnotežu.

- Dehidracija, mučnina i povraćanje zapravo idu ruku pod ruku - kaže nutricionista Ajsling Moran i dodaje:

- Povraćanje često uzrokuje dehidraciju jer vaše telo gubi tečnost, pa to može da bude začarani krug koji niko ne želi da iskusi.

2. Umor

Poznato je da nedostatak sna uništava cirkadijalni ritam. To dovodi do iscrpljenosti zbog koje ujutro možete da osećate mučninu.

Nedostatak sna može takođe da učini da se osećamo mrzovoljno, razdražljivo i nesposobno da se usredsredimo na svakodnevne zadatke.

3. Anksioznost

Osećaj jutarnje mučnine takođe se može svesti na simptom anksioznosti, a to se često pogoršava drugim faktorima, kao što su hormonalne promene.

Prema "Anxiety UK", oko 98 odsto žena oseća teskobu tokom menopauze, na primer, zbog fluktuacija estrogena i progesterona i promena u nivoima kortizola.

4. Nizak nivo šećera u krvi

Možda ćete osetiti mučninu ako vam je nivo šećera u krvi previše nizak. To se naziva hipoglikemija i događa se kada telo nema dovoljno glukoze za stvaranje energije. Uglavnom pogađa osobe s dijabetesom, naročito ako uzimaju insulin.

Iako je neuobičajeno, osobe koje ne boluju od dijabetesa takođe mogu imati hipoglikemiju zbog alkohola ili posta.

5. Hormonska neravnoteža

- Osećaj mučnine ujutro prilikom buđenja može da bude povezan sa neravnotežom hormona u telu - kaže nutricionistkinja Kler Barns.

Kortizol, koji se često naziva našim "hormonom stresa", oslobađaju nadbubrežne žlezde kao odgovor na strah ili stres.

6. Mamurluk

Postoji do 47 simptoma koje možemo doživeti usled mamurluka. A kao što mnogi od nas znaju, jutarnja mučnina je sigurno jedan od njih.

- Alkohol oštećuje sluznicu želuca i creva, pa može da izazove dijareju i mučninu - kaže profesor dr Dejvid Nut.

7. Refluks kiseline

Refluks kiseline može da prouzrokuje peckanje u želucu i jednjaku, kiseli ukus u ustima, podrigivanje i osećaj mučnine.

- Dok mnogi veruju da višak želudačne kiseline dovodi do gorušice, najnovije teorije sada ukazuju na to da simptomi zapravo mogu da budu povezani sa niskim nivoom želudačne kiseline - kaže Kler Barns.

Naša želučana kiselina je naša prva linija obrane od štetnih mikroba koji ulaze u creva, zbog toga bi nizak nivo želudačne kiseline mogao potencijalno da dovede do prekomernog rasta bakterija i smanjene apsorpcije važnih hranjivih supstanci, poput vitamina B, folata, gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i cinka.

Kako nedostatak ovih hranjivih supstanci može da dovede do promena u proizvodnji hormona i neurotransmitera u telu, to se opet može povezati sa hormonskom neravnotežom što dovodi do stresa, teskobe i osećaja mučnine.

8. Trudnoća

Osećaj mučnine ujutru, sa ili bez povraćanja, takođe može biti ključni znak da ste trudni. Oko 80 odsto trudnica iskusi jutarnju mučninu koja obično počinje između 4. i 9. nedelje trudnoće.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

anksioznosthormonska neravnotežajutranje mučninemamurlukmučninerefluks kiselinetrudnoćaumor