U ZNAKU VODENOG TIGRA: Danas stiže Kineska nova godina

Na prelasku januara u februar, tačnije 31. januara u 17 časova, Kinezi će dočekati Novu godinu, koja će, prema njihovom horoskopu, biti u znaku Vodenog tigra.

O Kini, kineskim običajima, ali i Kinezima u Srbiji govorila je u Jutarnjem programu RTS-a Ana Jovanović, docent na grupi za kineski jezik književnost i kulturu Filološkog fakulteta u Beogradu. Istakla je da je Kineska nova godina, ili "Praznik proleća", kako je Kinezi nazivaju, najznačajniji tradicionalni kineski praznik. Za Kinesku novu godinu podvlači se crta kako bi se videlo koji su planovi ostvareni u prethodnoj godini, a koji nisu, ali se prave i novi planovi za budućnost.

- Po svedočenju Kineza, podvlačenje crte je sve popularnije. Razdelna linija je potreba da se napravi granica između stare godine i onoga što dolazi. O tome svedoče običaji, kao što je dan uoči dočeka Nove godine, kada se generalno sređuje kuća. Čišćenjem doma odbacujemo sve ono što je bilo strano i pripremamo se za uspešniju i bolju novu godinu.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Šta simbolizuje godina Tigra koja dolazi?

- Ova godina, 2022. jeste godina Vodenog tigra, a generalno, Tigar kao jedan od 12 znakova kineskog zodijaka je simbol snage, autoriteta, životne energije i veoma često se nosi kao amajlija koja štiti ljude od nesreće - istakla je Ana Jovanović.

Napominje da proslava Nove godine traje petnaestak dana, završava se praznikom lampiona, a na sam dan dočeka, gde se okuplja cela porodica, najvažniji deo je bogata praznična trpeza. Deci se daju crvene koverte, a dele se i pokloni. Svi Kinezi širom sveta obeležavaju ovaj praznik.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

kineska nova godinanova godinapraznik prolećavodeni tigar