OBEĆAVAJUĆI PRELIMINARNI REZULTATI: Novi lek za endometriozu sve bliži odobrenju

Novi lek sa potencijalom za lečenje bolova povezanog sa endometriozom sa vrlo malo neželjenih efekata sve je bliži zvaničnom odobrenju.

Endometrioza je hronično inflamatorno stanje i vodeći uzrok bolova u karlici širom sveta. Bez poznatog uzroka ili leka, mnoge pacijentkinje su ostale bez mogućnosti i žive sa hroničnim i nepopustljivim simptomima, prenosi "Science alert".

Bezbedni i efikasni dugotrajni tretmani koji mogu da pomognu pacijentima da žive živote bez bolova očajnički su potrebni, a do danas je vrlo malo lekova odobreno za kliničku upotrebu.

Oni koji postoje, poput elagoliksa i leuprorelina (Orilissa i Lupron), ne deluju kod svakoga i ne mogu se uzimati duže od dve godine zbog štetnih efekata.

Ovi lekovi ne samo da mogu da dovedu do značajnog i potencijalno nepovratnog gubitka gustine kostiju, već mogu da izazovu i simptome slične menopauzi, kao što su talasi vrućine, nesanica i promene raspoloženja.

Eksperimentalni lek u istoj klasi, nazvan "linzagoliks", mogao bi se jednog dana pokazati kao mnogo bolja alternativa. Biofarmaceutska kompanija "ObsEva" ga trenutno testira kao potencijalni način za lečenje bolova povezanih sa endometriozom, kao i obilnog menstrualnog krvarenja kod mioma materice.

Krajem 2021. godine, rezultati dva klinička ispitivanja faze tri bili su dovoljni da ubede FDA da preispita linzagoliks kao tretman za fibroide materice.

Možda neće proći dugo dok zvaničnici ne razmotre ovaj lek kao lek za osobe sa endometriozom.

"ObsEva" je nedavno objavila rezultate kada se koristi linzagolik za lečenje žena sa umerenim do teškim bolom povezanim sa endometriozom. Nalazi iz njihovog kliničkog ispitivanja faze tri još nisu povrđeni, tako da ih treba uzeti sa rezervom. Ali preliminarni rezultati su ohrabrujući.

U ispitivanju su testirane dve različite dnevne doze linzagoliksa, uključujući dozu od 200 mg i dozu od 75 mg.

Sa višom dozom, pacijentima je takođe data hormonska terapija, pošto linzagoliks deluje na mozak kako bi smanjio proizvodnju estrogena u jajnicima.

Endometrioza se javlja kada tkivo slično materici raste negde drugde u telu, gde onda reaguje na hormone, uključujući estrogen, kao što bi to bilo u unutrašnjosti materice, zadebljanjem i krvarenjem tokom menstrualnog ciklusa.

Ovo može biti povezano sa značajnom količinom bola i to ne samo tokom menstruacije.

U poređenju sa placebom, obe doze linzagoliksa su dovele do značajnog smanjenja teških i čestih menstrualnih grčeva, opstipacije povezane sa menstruacijom, poznate kao dishezija i ukupnog karličnog bola nakon tri meseca.

Sa šest meseci, poboljšanja su nastavljena. I što je dobra vest, neželjeni efekti su bili ograničeni.

Tokom 2019. godine, tokom kliničkih ispitivanja faze dva B, valunzi su bili najčešći neželjeni ishod uzimanja linzagoliksa, utičući na oko 20 odsto žena koje su uzimale manju dozu i skoro polovinu onih koje su uzimale veću dozu.

Tokom ovih ispitivanja, manja doza linzagoliksa nije pokazala "nikakav klinički značajan uticaj na mineralnu gustinu kostiju", dok je veća doza pokazala samo minimalan gubitak.

- Iako je nedavno došlo do napretka u nehirurškom lečenju endometrioze, još uvek postoji kritična potreba za terapijskim opcijama za žene koje pate od ovog hroničnog stanja - kaže Hju Tejlor, istraživač endometrioze na Univerzitetu Jejl koji vodi klinička ispitivanja.

- Jednom dnevno linzagoliks od 200 mg sa dodatnom terapijom pokazao je odličnu efikasnost zajedno sa minimalnim promenama u mineralnoj gustini kostiju, što ukazuje da se ova doza može koristiti za dugotrajno lečenje - rekao je on.

Iako se navodi da su obe doze leka značajno i klinički efikasne, istraživači iz "ObsEva" kažu da se manja doza testira kao opcija za pacijentkinje koje ne mogu ili ne žele da uzimaju hormone uz dodatnu terapiju.

Kompanija takođe namerava da istraži opciju veće doze linzagoliksa koja ne uključuje dodatnu hormonsku terapiju iz istih razloga.

Lek se možda neće svideti svima sa endometriozom, ali obećava, u smislu da su istraživači lekova i farmaceutske kompanije konačno počele da ozbiljno shvataju ginekološki bol. Što više izbora lečenja možemo da pružimo ljudima sa neizlečivim stanjima, to su veće šanse da pronađu ono što im odgovara.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bolovieksperimentalni lekendometriozaestrogenginekološki problemihormonjajnicilekmatericamenopauzamenstrualni bolovimenstrualni grčevi