IZDRŽAO ŠESTOGODIŠNJI IZAZOV: Američki mladić dobio novac jer je izbegavao društvene mreže

Lorna Goldstrend Klefsas je 2016. godine izazvala svog 12-godišnjeg sina Siverta da se kloni društvenih mreža dok ne napuni 18 godina. Kao nagradu mu je obećala novac za njegov osamnaesti rođendan. Sivert je uspeo, i 19. februara 2022. preuzeo zasluženu sumu.

Lorna je bila inspirisana izazovom koji je čula na radiju pod nazivom 16 za 16, gde je majka dala svojoj ćerki 1.600 dolara kada je napunila 16 godina, pošto se klonila društvenih mreža. Lorna je odlučila da poveća uslov za još dve godine i još 200 dolara.

Sivert je rekao da nije bilo teško živeti bez društvenih mreža, i da o tome nije mnogo razmišljao tokom proteklih šest godina.

Kao 12-godišnjak, Sivert je rekao da ionako ne koristi mnogo društvene mreže. Jedina aplikacija koju je imao pre opklade bila je Snepčet - koju je izbrisao dan nakon što ju je isprobao.

- Ne bih rekao da je ikada postojao trenutak kada sam mislio da ću se slomiti. Kako je vreme prolazilo, to je više bila stvar ponosa - rekao je.

Zahvaljujući prijateljima bio je obaveštavaan o najnovijim informacijama ili trendovima.

Lorna je rekla da nikada nije morala da proverava da li njen sin ipak ima skrivene preuzete aplikacija.

Sivert je s druge strane dodao da mu je izbegavanje društvenih mreža omogućilo da se fokusira na učenje i sport.

Sada bogatiji za 1.800 dolara, Sivert je rekao za CNN da nije razmišljao o tome šta da za taj novac kupi. Kada je imao 12 godina, šalio se da će dobiti kuću, ali sada će to verovatno biti nešto za njegovu sobu u studentskom domu na Univerzitetu Nordvestern Sent Pol.

Ipak, pošto je ugovoreno vreme proteklo, sada je rešio da otvori profil na Instagramu.

Nakon Sivertovog uspeha, Lorna je, ironično, otišla na Fejsbuk da podeli uspeh neobičnog izazova koji je zadala svom detetu. Rekla je da je to bilo "jedan od najboljih načina da potroši novac ikada".

- Čini mi se da su i drugi roditelji zainteresovani da to isprobaju. Nisam protiv društvenih medija, ali sam za njihovu zdravu upotrebu. Radi se o tome da ne dozvolite sebi da budete opterećeni, ili zavisni od toga, ili da budete pogođeni stvarima koje ljudi objavljuju - rekla je Lorna.

Dodala je da misli da njen sin sada ima "drugačiju perspektivu" na društvenim mrežama nego što bi imao sa 12 godina.

Sivert je najmlađe od četvoro dece, a sve njegove tri starije sestre su koristile društvene mreže dok su odrastale. Lorna je rekla da je ponekad osećala da su njene ćerke "previše zaokupljene" svojim aplikacijama.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

društvene mrežefejsbukinstagramizazov