BAŠTINA BEZ ZAŠTITE – Žitni magacin, Novi Bečej kao food market?

BAŠTINA BEZ ZAŠTITE  je projekat Udruženja za kulturu, turizam i medije “PETROVARADIN MEDIJA”, koji  se ovog puta primarno bavi prezentacijom i tumačenjem nepokretnog kulturnog nasleđa i kulturne baštine Republike Srbije koja se nalazi u lošem i neadekvatnom stanju, odnosno može se svrstati u baštinu bez zaštite. Sa druge strane,  uz pomoć stručnjaka i konsultanata, širokoj javnosti, stručnjacima i nadležnim institucijama ćemo predstaviti predloge i moguća rešenja, oslanjajući se na primere najbolje prakse  kako bi se predstavljeni primeri nepokretnog kulturnog nasleđa bez zaštite u dogledno vreme i na adekvatan način doveli u najbolje moguće stanje, postali funkcionalni i na ponos i domaćim i stranim relevantnim institucijama i organima koji se bave zaštitom kulturne baštine, uključujući i UNESCO.

S obzirom na to da ovaj projekat sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja, te da je zahvaljujući upravo ovoj instituciji i inicijativama ministarke Maje Gojković pokrenuto nekoliko sjajnih akcija kojima je dat veliki doprinos za rekonstrukciju, očuvanje i valorizaciju kulturnog nasleđa, u nastavku našeg istraživanja bavićemo se i tim temama.

Žitni magacin u Novom Bečeju je podignut između 1778. i 1780. pored nasipa (dolme) na nekadašnjem ušću Malog Begeja, u to vreme rukavca Tise, upravo na granici gde su se razdvajala naselja Vranjevo i Novi Bečej.

Prvobitna funkcija magacina bila je za skladištenja i čuvanje žita i suncokreta. Danas magacin nije u funkciji, nije konzerviran i nagriza ga zub vremena. Ovaj spomenik kulture predstavlja jednu od najstarijih sačuvanih građevina ovog tipa u Novom Bečeju i jednu od nekoliko sačuvanih građevina ove vrste u Vojvodini i Srbiji. Uredbom Vlade Republike Srbije, 2001. godine Žitni magacin u Novom Bečeju proglašen je za spomenik kulture.

Impozantne grede od masivnog drveta iz Erdelja (Transilvanije) prepliću se na sve tri etaže. Jednog dana ovo bi mogao da bude fud-market na kojem bi svoje specijalitete predstavljali proizvođači iz cele Vojvodine.

Projekat BAŠTINA BEZ ZAŠTITE realizuje Udruženje za kulturu, turizam i medije “PETROVARADIN MEDIJA”, a sufinansira ga Ministarstvo kulture i informisanja.

Baština bez zaštitekulturna baštinakulturna dobra republike srbijematerijalna kulturna baštinanovi bečejŽitni magacin