Otvaranje izložbe "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta" u Ruskom domu u Beogradu

Udruženje "Petrovaradin Media" uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta".

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije

Osnivanje baleta, veliki doprinos razvoju opere, profesionalizacija scenografije i kostimografije, uticaj na režiju - za sve su to, između ostalog, zaslužni ruski doseljenici. Donose iskustvo Moskovskog hudožestvenog teatra, Boljšoj teatra, te petrogradskih Aleksandrinskog i Marijinskog teatra, ali i ostalih ustanova u kojima su stvarali, dolaze nakon saradnje sa Stanislavskim, Nemirovič-Dančenkom, Mejerholjdom, Anom Pavlovom, Fjodorom Šaljapinom i mnogim drugim legendarnim imenima.

Izložba "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta je, posle kraćeg putovanja, stigla u Beograd i svečano će biti otvorena u utorak, 20. februara, u Ruskom domu sa početkom u 18 časova.

Postavku će otvoriti:

- Dr Georgij Engelhart, naučni savetnik u Ruskom domu

- Predstavnik Ambasade Ruske Federacije

- Vesna Burojević, direktorka Muzeja pozorište umetnosti Srbije

- Ivan Dolgov, novinar iz Rusije

- Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe

Nakon Novog Sada, Bele Crkve i Beograda, izložba će gostovati i u Novom Bečeju, kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Foto: Promo

"Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta"bela crkvabeogradcolor media communicationsministarstvo kultureMuzej pozorišne umetnosti Srbijenovi bečejnovi sadputujuća izložbaruski domudruženje petrovaradin media