Počinje upis dece u osnovnu školu preko eUprave

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu je saopštila da je od danas ponovo dostupna usluga osnovnih škola za upis dece na Portalu eUprava – eZakazivanje termina za upis i testiranje deteta u OŠ.

Kako se navodi, zahvaljujući ovoj usluzi, roditelji na jednostavan način mogu da zakažu termin za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi kojoj teritorijalno pripadaju. Prošle godine je uslugu eZakazivanja termina za upis u osnovnu školu koristilo oko 35.800 roditelja i ovlašćenih lica.

Termin u osnovnoj školi može da se zakaže preko Portala eUprava ili u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili imejla. Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu, roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument – izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem.

Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje u periodu od 1. aprila pa do 31. maja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je ova elektronska usluga olakšala roditeljima postupak upisa deteta u prvi razred.

- Upis đaka prvaka je važan događaj u svakoj porodici i zato je važno da roditelji mogu da se posvete detetu i da ne budu opterećeni obilaskom šaltera i prikupljanjem dokumentacije - rekao je Ružić.

Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, kaže da je uvođenje eZakazivanja termina za upis i testiranje deteta u osnovne škole zahtevalo povezivanje preko 1.200 osnovnih škola, 150 domova zdravlja i baze podataka četiri ministarstva, odnosno povezivanje skoro 30 različitih informacionih sistema.

- Uvođenjem ove usluge još jednom pokazujemo kako je javna uprava postala uspešan servis građana, kako građanima štedimo vreme, školama olakšavamo rad i unapređujemo transparentnost procesa upisivanja prvaka - izjavio je Jovanović.

Roditeljima je na Portalu eUprava na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/7350557, a operateri su dostupni radnim danima od 8 do 15 časova.

Uslugu eZakazivanje termina za upis uspostavila je Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom zdravlja.

Detaljno uputstvo za elektronsko upisivanje dece u školu možete pronaći na sledećem linku.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

branko ružićeUpravaMihailo Jovanovićupis dece u školuupis u školu