PRIVLAČNOST NIJE OD PRESUDNOG ZNAČAJA: Kakve muškarce biraju žene za dugoročne veze?

Iako većina žena smatra da su dobar izgled i smisao za humor dve najvažnije osobine kod muškaraca istraživanja pokazuju drugačije.

Istraživanje objavljeno u časopisu "British Journal of Psychology" pokazalo je da su altruistični muškarci najprivlačniji ženama.

Prvo su istraživači neoženjenim Kanađanima postavili pitanje koliko često su činili dobra dela, a nakon toga su odgovarali na pitanja o seksu.

Muškarci koji su činili više dobrih dela, ujedno su imali i više partnerki i češće su imali seks.

U drugoj studiji, objavljenoj u časopisu "Evolutionary Psychology" učestvovale su 202 žene.

Ponuđene su im slike i opisi raznih muškaraca. Neki su bili jako privlačni, dok su drugi predstavljeni kao dobronamerni i spremni da pomognu u raznim situacijama. Žene bi sebične i privlačne muškarce izabrale za kratku avanturu, dok su za dugoročnu vezu ipak izabrale altruistične muškarce, bez obzira na privlačnost.

Nešto starija studija, objavljena u časopisu "The Journal of Social Psychology" imala je slične rezultate.

Oni su pokazali da su žene više cenile muškarce koji su voljni da pomognu nego neke druge osobine kao merilo da li će potencijalni partner biti dobar roditelj. Žene su istakle da je altruizam važan čak i kod kratkoročnih veza, ali značajno više njih smatra da je izrazito važan za ozbiljne veze i brak.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

altruizamdobar izgledhumorljubavna vezaprivlačnostveza