SMANJUJE NADIMANJE I OLAKŠAVA VARENJE: Ananas je jedino voće koje sme da se jede posle večere

Uvek nađemo mesta za desert, koliko god da smo siti, ali ipak želimo da počastimo svoje telo nečim zdravim i laganim posle obilne večere, nečim što nas neće dodatno otežati i nadimati. Da li ste znali da možete sebi pomoći voćem i tako obezbediti da stomak odmara noću?

Nutricionisti često kažu da je najbolji desert posle lagane i zdrave večere biljni čaj ili komad svežeg voća. Ali ne bilo koje voće, jer neko voće ima visok glikemijski indeks, što se ne preporučuje na kraju dana.

Iako čuda ne postoje, stručnjaci insistiraju da je ananas voće koje se najviše preporučuje za večernji desert. I ne samo zato što je bogat vitaminima i mineralima poput magnezijuma, koji podstiče opuštanje i smanjuje umor, ananas se posebno preporučuje zbog svojih diuretičkih i drenažnih svojstava, koja blagotvorno utiču na zadržavanje vode u organizmu. Uprkos gruboj spoljašnjosti, ananas je simbol dobrodošlice i gostoprimstva. Ko bi pomislio, zar ne?!

Sočno tropsko voće poznato je po svojim antiinflamatornim svojstvima, jer se tradicionalno koristi za lečenje upale i probavne tegobe. Ananas je letnje tropsko voće, posebno poznato po digestivnom enzimu bromelainu, koji pomaže u varenju hrane i na kraju dana smanjuje nadimanje i olakšava varenje. Bromelain se nalazi samo u svežem voću, a poznat je i kao dodatak za smanjenje upale nakon operacije i za sprečavanje nagomilavanja masti u telu.

Ananas je takođe pun vlakana, sadrži oko dva grama po šoljici isečenog voća, što takođe pomaže u varenju. Bogat je vitaminom C koji štiti naše ćelije i pomaže u izgradnji kolagena, a samo jedna šoljica ananasa zadovoljava 100% naše dnevne potrebe za vitaminom C.

A zašto se preporučuje uveče?

Ananas nam može pomoći da zaspimo, jer sadrži 20 miligrama magnezijuma po šolji isečenih komada (oko 6 procenata našeg preporučenog dnevnog unosa), što telu koristi na bezbroj načina. Magnezijum pomaže u regulisanju krvnog pritiska, funkcionisanja nerava i mišića i prenosi kalijum u telo, smirujući tako naše telo i um.

Međutim, da bi vaš desert bio zaista ukusan i blagotvoran, a samim tim i otklonio sve tegobe nadutog stomaka, potrebno je znati da izaberete dobar i dovoljno zreo ananas, jer je samo takav sladak, sočan i zaista efikasan. Za razliku od avokada, breskve i banana, ananas više ne sazreva kada se ubere, tako da neće pomoći ako ga ostavite na tezgi da sazri.

Nije teško izabrati dobar ananas. Evo nekoliko načina da to učinite pravilno:

Zlatna boja

Jarkonarandžasti ananas je prezreo, a zeleni je nezreo. Pronađite ananas koji ima lepu zlatnu boju.

Spoljašnjost ananasa

Čvorići koji se nalaze na spoljašnjoj strani ananasa daju nam naznaku o tome šta je unutra. Potražite veće čvorove, jer je to znak da je plod na drvetu zreo.

Izvor: Citymagazine.danas.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

ananasdesertnadimanjevarenjevečeravoćezadržavanje tečnosti