Dejli mejl: Beograd oživi čim padne mrak

Iako je nahvalio naš grad i njegov noćni život, potkrala mu se i jedna greška - pišući o Hramu Svetog Save naveo je da je to jedna od najvećih katoličkih bogomolja na svetu, prenosi 24sata.

"Prošle godine sam drugi put bio u Srbiji i pre nego što sam otišao počeo sam da planiram svoj naredni dolazak", napisao je Barns. On je Britancima približio srpsku prestonicu, a s velikim žarom govorio je o svojim prošlogodišnjim iskustvima sa Egzita.

Na Barnsa je veliki uticaj ostavila i šetnja Knez Mihailovom ulicom. On objašnjava da se na tom potezu može naći sve - šoping, razgledanje grada i uživanje u srpskoj hrani. Ipak, najočaraniji je bio kafićima i noćnim klubovima koji ožive čim padne mrak.

Iako je njegov cilj bio Novi Sad i Egzit, nekoliko “prekratkih sati“ proveo je i u Beogradu. Po sletanju na beogradski aerodrom, poveli su ga u turu po gradu koji je 1999. bombardovan od strane NATO.

- Danas, posle skoro dve decenije, to je jedan moderan grad, kosmopolitski i prepun najrazličitijih kulturnih uticaja - turskih, ruskih i rimskih i naravno srpskih - objašnjava Markus i dodaje da se rasute po gradu nalaze zgrade oštećene u bombardovanju, kao svojevrsni podsetnici na rat, a na čijem čelu stoji razrušeno velelepno zdanje nekadašnjeg Generalštaba.

Najčitanije internet novine u Britaniji "Dejli mejl" važi za jedan od najuticajnijih dnevnih listova u Britaniji, koji izlazi od 1896. godine. S tiražom od 2.100.000 primeraka druge su najprodavanije novine u toj zemlji, a kada je u pitanju onlajn izdanje lista, "Dejli mejl" je najposećeniji informativni sajt u toj državi.

Ipak, on smatra da su u obilju predivne arhitekture ovakvi prizori malobrojni i da nestaju pred ponosom Beograda - Hramom Svetog Save, koji je greškom proglasio katoličkom katedralom.

- Ova građevina oduzima dah i apsolutno dominira gradskim horizontom. Hram se ponosno uzdiže 70 metara u visinu i od tog prizora zastaje dah i nemoguće je ne zastati i ne uživati u njemu - kaže on.

dejli mejlnoćni životzurka