MINISTAR POLJOPRIVREDE BRANISLAV NEDIMOVIĆ PORUČUJE: Imaćemo dovoljno pšenice za ceo Balkan

Počela je žetva ječma u Srbiji, uskoro će i pšenice. S druge strane, pandemija koronavirusa i kriza u Ukrajini izazvale su globalne nestašice hrane i inflaciju. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će prinos pšenice u Srbiji biti bar tri miliona tona, što je dovoljno za ceo Balkan.

Nedimović je izjavio da će prinos ječma biti bolji od desetogodišnjeg proseka, mada ne i rekordan. Za desetak dana počinje i žetva pšenice.

- Očekujem dobru proizvodnu godinu za pšenicu, bar tri miliona tona prinosa, zavisi od meteoroloških uslova. Ali, u svetu su ogromni potresi na tržištu hrane, mi moramo da vodimo računa kao država šta se dešava. Mi jesmo veliki proizvođač hrane i proizvedemo dva i po puta više pšenice nego što nam je neophodno, ali ne treba da zbog izvoza, u Srbiji ostanemo bez brašna i pšenice - naveo je ministar.

Nedimović kaže da će Srbija imati dovoljno pšenice za ceo Balkan.

- Srbija potroši 1,3 do 1,5 miliona tona i za hleb i za sve ostalo, ostalo ide u izvoz - rekao je Nedimović pojašnjavajući da to znači da imamo pšenice za dve i po Srbije.

Nikad veća otkupna cena malina

Komentarišući cenu malina, Nedimović je rekao da otkupna cena nikad nije bila veća – 600 dinara u valjevskom i šabačkom kraju, gde se prvo bere malina.

Navodi da Srbija ima 20.000 hektara malinjaka, pri čemu 97 odsto malina ode u izvoz, najviše u Francusku i Nemačku.

Nedavne vremenske nepogode oštetile su puteve u ivanjičkom i ariljskom kraju, a ministar obećava da će država već sutra ili prekosutra pomoći da se šteta na infrastrukturi sanira.

Najavio je i da će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske od grada biti zaštićen zapad Srbije, baš kako je zaštićen i valjevski kraj. Za automatsku protivgradnu zaštitu je u tu svrhu izdvojeno preko 40 miliona evra.

Nađen put za izvoz do Rusije

Nedimović je rekao i da je Srbija izvezla više jagoda u prethodnih mesec dana, nego u istom intervalu prošle godine kada nije bilo rata. Roba ide do Rusije preko Turske i nekih baltičkih zemalja, a otklonjen je i problem sa izvozom jabuka.

Cene osnovnih životnih namirnica zamrznute su još desetak dana.

- Situacija nije naivna. Ovo što se sada dešava na tržištu hrane u svetu je dečja igra u odnosu na ono što će biti za šest meseci ili godinu dana. Nije bilo setve u delovima Ukrajine, a pitanje je da li će biti žetve, a Rusija je zabranila izvoz kukuruza i pšenice - podseća ministar.

Ističe da je potrebna potpuna budnost svih institucija i podseća da su donete tromesečne kvote za izvoz.

- Moramo da balansiramo, ne sme da se dogodi da bude da smo proizveli, a mi da nemamo. U Srbiji mora da bude svega i da imamo dovoljno za komšije na "Otvorenom Balkanu" - zaključio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Branislav Nedimovićceneinflacijaizvozministar poljoprivredeministarstvo poljoprivredepovećanje cenapšenica