Narod opet − na proveri

Rok za održavanje parlamentarnih izbora u slučaju raspuštanja Skupštine je između 45 i 60 dana, što znači da se izbori mogu raspisati 12. marta.

Vlada Srbije juče je predložila predsedniku Srbije da raspusti parlament i raspiše vanredne parlamentarne izbore za 11. maj. U saopštenju se navodi da je vlada na jučerašnjoj sednici utvrdila obrazloženi Predlog za raspuštanje Narodne skupštine i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora za 11. maj 2008. godine. 

Ustanovljeno je da Vlada Srbije više nema jedinstvenu i zajedničku politiku, što je prema Ustavu Srbije onemogućava da obavlja svoju osnovnu ustavnu funkciju − da utvrđuje i vodi politiku Republike Srbije, navodi se u obrazloženju. Dodaje se da jedinstvene i zajedničke politike više nema ni unutar onih poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini koje su formirale i podržavale Vladu Srbije. Radi uspostavljanja funkcionalnih i stabilnih državnih institucija, vlada je predložila da se Narodna skupština raspusti, održe novi parlamentarni izbori 11. maja 2008. godine i saglasno narodnoj volji izabere nova vlada Srbije, navodi se u obrazloženju. 

Premijer Vojislav Koštunica najavio je još u subotu da će vladi predložiti da utvrdi obrazložen predlog predsedniku Srbije Borisu Tadiću da raspusti parlament zato što Vlada Srbije više nema jedinstvenu politiku po pitanju Kosova i Metohije. Tadić je u nedelju naveo da će prihvatiti predlog vlade i raspisati izbore za 11. maj, ali je ocenio da vlada ima zajedničku politiku po pitanju Kosova, ali nema po pitanju odnosa prema EU. Za 11. maj već su zakazani lokalni i pokrajinski izbori. Rok za održavanje parlamentarnih izbora u slučaju raspuštanja skupština je između 45 i 60 dana, što znači da se izbori mogu raspisati 12. marta. Vlada na čijem čelu je Vojislav Koštunica izabrana je 15. maja 2007. godine, nakon parlamentarnih izbora održanih 21. januara.

("Pregled")