DVA REŠENJA: Kako možete da poboljšate seksualni život kada vaš i libido vašeg partnera nisu na istom nivou?

Ako se učestalost seksualnih odnosa sa vašim partnerom smanjila poslednjih meseci ili godina, niste jedini kojima se ovo dešava. Prema studiji koja je ispitivala seksualno ponašanje 1.559 odraslih, skoro polovina njih je izjavila da je imala daleko manje seksa od početka pandemije.

Mislite da vaša veza zaostaje u ovoj oblasti zbog promena u našem raspoloženju i razlika koje nivo vašeg libida može imati sa libidom vašeg partnera? Ne brinite, možda postoji rešenje.

Seksualni psiholog i istraživač, Džastin Lemiler, predlaže dva načina da se izborite sa situacijom i čak apeluje na parove da ne zaobilaze deo seksualne intimnosti, dok ne budu "ponovo na istom nivou". Umesto toga, on predlaže partnerima čiji libido "prolazi kroz krizu" da poboljšaju međusobnu komunikaciju i pokušaju da imaju planirani seks.

Budite jasni oko svojih seksualnih potreba i želja

Kada jedan akter u vezi nije toliko raspoložen za seks kao njegov partner, može se osećati uznemireno. Ako se to dogodi, šanse za intimni odnos su svedene na minimum i paru će biti posebno teško da reši problem. Iz tog razloga seksualni psiholog predlaže da pitanje niskog libida posmatramo kao celinu u paru, a ne kao pojedinačno pitanje.

Razgovarajte sa svojim partnerom o faktorima koji mogu da utiču na vaš seksualni život i želju. Stres na poslu, porodični problemi i obaveze, anksioznost i zdravstveni problemi su nekoliko faktora koji sprečavaju osobu da se opusti u spavaćoj sobi.

Istovremeno, pored onoga što vas drži podalje od intenzivnog seksualnog raspoloženja, psiholog predlaže da razgovarate i o tome šta čini da se osećate lepo kada erotski uživate sa partnerom.

- Normalno je da ne želite da imate seks kada odnos ne zadovoljava vaše potrebe i želje. Ali ako poboljšate kvalitet seksa koji imate, saopštavajući svoje potrebe, poboljšaćete i frekvenciju koju želite - ističe psiholog.

Zamenite spontani seks - zakazanim

Možda zvuči kao oksimoron jer niko ne može da ugradi program u svoje želje, ali psiholog veruje da seks zasnovan na programu može da deluje veoma pozitivno na parove.

- Kada je seks zakazan, možemo planirati ostatak dana oko toga, tako da ćemo imati mnogo manje faktora koji će nam odvratiti pažnju ili nas prekinuti. Osim toga, planiranje omogućava paru da se bolje pripremi, dok ovo očekivanje pojačava želju za seksom - zaključuje Lemiler.

Izvor: Ženskimagazin.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

libidonizak libidopartnerproblemi u seksuseksseksualne potrebeseksualne željeseksualni životspontani sekszakazani seks