PREDSEDNICA VLADE ANA BRNABIĆ O STRUJI: Država radi na stabilizaciji proizvodnje kako ne bi bilo restrikcija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da država ulaže napore da se proizvodnja električne energije u zemlji stabilizuje i obezbede dovoljne rezerve struje kako ne bi bilo restrikcija, i izrazila nadu da Srbija neće doći u situaciju da sprovodi drastične mere štednje.

- Mi smo izuzetno energetski neefikasna zemlja. Kod nas je cena električne nenergije socijalna kategorija. Ona je jako subvencionisana od strane države i EPS-a, kako za građane, tako i za privredu i zato nismo naročito štedljivi po pitanju električne energije. Mi imamo određena razmišljanja kako može dodatno da se podigne energetska efikasnost i da se donesu neke uštede, ali u ovom trenutku mnogo više energije ulažemo u to da stabilizujemo proizvodnju i obezbedimo da nema restrikcija - navela je ona za TV "Prva".

Brnabićeva je dodala je da je trenutna odluka da se ušteda električne energije, odnosno mere za energetsku efikasnost realizuju kako je bilo predviđeno pre krize i podsetila na projekat subvencionisanja koje sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike za zamenu stolarije.

Na pitanje da li će mere štednje energije značiti i gašenje ukrasne rasvete na zgradama, kako što je to odlučeno u Severnoj Makedoniji, Brnabićeva je kazala da bi takva odluka štetila turizmu, zbog velikog broja posetilaca koji dolaze u Beograd za praznike i izrazila nadu da neće biti potrebe za takvim vidom štednje energije.

Poručila je i da se najavljeno poskupljenje struje od 6,5 odsto bez PDV-a, neće drastično odraziti na kućni budzet građana, jer je država obezbedila rast plata i penzija, a planira se i povećanje minimalne zarade.

Prema njenim rečima, energija koja se dobija iz sunca, vetra i hidroelektrana mnogo je skuplja nego ona dobijena iz termoelektrana, a najveći deo poskuljenja struje je zbog naknade za obnovljive izvore energije.

- Imamo instalisanih nešto više od 400 megavata iz vetra, oko 10 megavata iz sunca i nešto više od 150 megavata od malih hidroelektrana, ali je naknada koju plaćamo za zelenu energiju, morala da se poveća. Što budemo imali više zelene energije, to će i cena električne energije biti viša - rekla je Brnabić.

Izvor: Kurir.rs/Beta
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Ana Brnabićcena strujeelektrična energijaposkupljenje strujepredsednica Vlade Srbijeproizvodnja električne energijerestrikciještednja energijestruja