NA DUGE STAZE: Koje namirnice čuvaju naš mozak?

Za sprečavanje kognitivnog pada, važna je dobro izbalansirana ishrana a za mozak, koji će dugo ostati "mlad i funkcionalan" - posebno su bitni vitamini, kažu stručnjaci.

Uprkos tome što svaki pojedinac iziskuje plan ishrane koji je personalizovan prema njegovim jedinstvenim potrebama, jedna grupa vitamina je prioritet kada je reč o održavanju moždane funkcije - B vitamini.

Depresija, demencija i mentalna oštećenja često su povezani sa nedostatkom vitamina B, pokazalo je istraživanje Medicinskog fakulteta Univerziteta Vejn.

- Nedostatak vitamina B12 kao uzrok kognitivnih problema je češći nego što mislimo, posebno među starijima koji žive sami i ne hrane se kvalitetno - kaže Radžaprabakaran Radžaretinam, psihijatar i glavni autor studije.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Postoji osam različitih vitamina B, od kojih svaki ima svoje primarne zdravstvene prednosti.

Vitamin B1 ili tiamin je ključan za osnovnu funkciju naših ćelija i metabolizam hranljivih materija za energiju.

Mozak je jedan od metabolički najaktivnijih organa u vašem telu, što znači da mu je potrebna podrška tiamina da spreči nedostatke koji mogu dovesti do neuroloških problema.

Vitamin B2, ili riboflavin, deluje kao pomoćnik enzimima u našim ćelijama koji sprovode važne reakcije, kao što su one u telu i mozgu.

Takođe pomaže u rastu ćelija, proizvodnji energije i razgradnji masti i "spoljnih materija" poput lekova.

Vitamin B3, ili niacin, "radi zajedno" sa više od 400 enzima za proizvodnju materijala poput holesterola i masti potrebnih telu i za pretvaranje energije za sve naše organske sisteme. Niacin je takođe antioksidant, koji pomaže u smanjenju upala.

Vitamin B5, ili pantotenska kiselina, neophodan je za stvaranje molekularnog jedinjenja zvanog koenzim A, koji pomaže enzimima našeg tela da grade i razlažu masne kiseline za dobijanje energije.

Takođe pomaže našim ćelijama u proizvodnji neophodnih masti koje se nalaze u moždanom tkivu, tako da je pantotenska kiselina jedan od najvažnijih vitamina koji podržavaju zdravlje mozga.

Vitamin B6, ili piridoksin, je značajan po svojoj ulozi u prevenciji bolesti jer je odgovarajući nivo ovog vitamina povezan sa manjim rizikom od brojnih karcinoma.

Pored toga, piridoksin pomaže u mnogim hemijskim reakcijama u telu koje podržavaju imunološku funkciju i zdravlje mozga.

Vitamin B7, najčešće poznat kao biotin, reguliše ćelijske signale za brzu i efikasnu komunikaciju u celom telu. U mozgu je ključan za ćelijsku signalizaciju preko neurotransmitera.

Vitamin B9, ili folna kiselina, je popularan dodatak i ključni vitamin za podršku rada mozga i neurološkog zdravlja, optimalnu funkciju neurotransmitera i uravnoteženo psihološko zdravlje.

Još jedna prednost je što pomaže u podsticanju ćelijske detoksikacije.

Vitamin B12, ili kobalamin, je neophodan vitamin za formiranje crvenih krvnih zrnaca i DNK i podržava razvoj i funkciju nervnog sistema.

Ovaj vitamin takođe podržava razgradnju homocisteina, proteina koji može negativno uticati na zdravlje kardiovaskularnog sistema i dovesti do demencije.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Namirnice bogate B vitaminima

Jedno jaje sadrži trećinu preporučene dnevne vrednosti vitamina B7, a sadrži i male količine mnogih drugih vitamina B.

Jogurt je bogat i vitaminom B2 i vitaminom B12, kao i prirodnim probioticima, koji podržavaju zdravlje creva i mentalno zdravlje.

Mahunarke kao što su crni pasulj i sočivo pomažu u poboljšanju raspoloženja i zdravlja mozga. Oni su odličan izvor vitamina B9 i uključuju male količine vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B5 i vitamina B6.

Losos je prirodno bogat svim vitaminima B, posebno vitaminom B2, vitaminom B3, vitaminom B6 i vitaminom B12.

Seme suncokreta je jedan od najboljih biljnih izvora vitamina B5. Možete dobiti 20 odsto preporučene dnevne vrednosti ovog vitamina iz samo 30 grama semena.

Lisnato povrće poput spanaća, blitve i kupusa je odličan izvor vitamina B9. Ovo je prva hrana koju lekari predlažu pacijentima koji žele da podignu loše raspoloženje.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

demencijadepresijahrana za mozakmentalno zdravljemozakvitamin bvitamini B grupe