Planinski turizam - istražite 3 najposećenije destinacije u Srbiji

Zahvaljujući svim blagodetima koje poseduju i atrakcijama i aktivnostima koje nude, planine u Srbiji pravi su izbor za sve turiste. Planinski turizam u Srbiji je izuzetno razvijen, sa tendencijom da se još više razvija i time postane glavni odabir svih onih koji žele da se istinski odmore i razonode. Bilo da ste ljubitelj skijanja, šetnje, planinskih sportova ili nečeg trećeg, moguće je pronaći idealnu planinu za to i odmor učiniti nezaboravnim.

Planine u Srbiji su idealna lokacija za odmor u svako doba godine. Razvijene su tako da pružaju svakom ponešto, od paraglajdinga pa sve do organizovanih pešačkih tura. Veliki broj vidikovaca, čist planinski vazduh, uređene staze kao i raznovrsni biljni i životinjski svet učiniće vašu posetu bilo kojoj planini vrednu sećanja. Ako ste više ljubitelj mirnog odmora i relaksacije, i tu planine igraju svoju ulogu, pružajući vam velika prostranstva, duboke šume i izuzetno čist vazduh kojim ćete odmoriti svoj duh i telo.

Istaknute planine Srbije

Mnogi planinski masivi u Srbiji su izuzetno posećeni, a među njima se svakako najviše ističe Zlatibor, kao pravi planinski turistički centar. U poslednje vreme je Zlatibor izuzetno razvio svoj turistički potencijal, te vrvi od turista nezavisno od doba godine. Pored toga, različite planine u Srbiji takođe razvijaju svoj turizam punom parom, te postaju izuzetno popularne lokacije među našim, ali i stranim turistima.

Nepregledne šume Tare

Budući da je planinski turizam glavni adut Srbije, mnoge planine su razvile svoj potencijal i izuzetno su posećene. Među njima se nalazi i planina Tara, smeštena u Zapadnoj Srbiji. Tara je prekrivena gustim šumama koje su pune različitim biljnim i životinjskim vrstama, što čini pravi izazov planinarima. Među mnogobrojnim biljkama se ističe Pančićeva omorika, koja raste samo na Tari. Brojni vidikovci su takođe zaštitni znak ove planine, sa kojih se pružaju neverovatni pogledi.

Tara je izuzetno razvila svoj turizam, iako još uvek važi za jednu od mirnijih planina. Budući da je Nacionalni park, na njoj važi dosta ograničenja, te je zbog toga prava lokacija za one turiste koji su željni pravog odmora i relaksacije. Svojim posetiocima pruža brojne aktivnosti, a naročito je popularno dečije odmaralište Mitrovac, koje je ujedno i najveće na Tari. Neizostavno je posetiti na Tari i jezero Zaovine i Perućac, gde se može uživati u plivanju i kupanju. Takođe, veliki broj apartmana se može pronaći na Tari, a na stranici Tara smeštaj možete izabrati neke od najkvalitetnijih i izuzetno komfornih apartmana. Svi su uređeni, prostrani i pružaju pravi užitak.

Kopaonik - najpoznatiji skijaški centar

Po svojim kvalitetima i lepotama ističe se i planina Kopaonik, koja je ujedno i najveći srpski skijaški centar. Budući da Kopaonik ima čak preko 200 sunčanih dana godišnje, posećenost je na izuzetno visokom nivou. Zbog izuzetnih prirodnih vrednosti koje poseduje, Kopaonik je proglašen i Nacionalnim parkom. Sinonim je za skijanje, a takođe su u ponudi i mnogi ski- centri kao i žičare, te je zimi naročito posećen.

Pored različitih aktivnosti za odrasle, postoje i brojne organizovane aktivnosti za decu, kao što su škole skijanja, jahanja, košarka, fudbal i mnogi drugi. Izuzetno prijatna, a ponekad i oštra klima mame turiste da posećuju ovu planinu i uživaju u njenim blagodetima. Takođe, Kopaonik je izuzetno popularan i po staništu različitih vrsta pečurki, te se na ovom prostoru mogu pronaći mnoge jestive vrste.

Zlatibor kao najposećenija planina Srbije

Zahvaljujući izuzetno brzom razvoju turizma, kao i svim prirodnim odlikama koje poseduje, Zlatibor je za kratko vreme postao najpopularnija turistička lokacija Srbije. I zimi i leti se na Zlatiboru okuplja na hiljade posetilaca, a planina nudi aktivnosti za sve - od najmlađih pa sve do starijih turista, željni odmora i relaksacije. Pored svega, Zlatibor je proglašen i za izuzetno korisno lečilište, što može da zahvali povoljnoj klimi i čistom vazduhu koji se tu nalazi.

Prostrani travnati pašnjaci, guste šume, obilje lekovitog bilja i ljubazni domaćini uslovili su da Zlatibor postane planina na kojoj se okuplja najveći broj turista. Centar Zlatibora je izuzetno razvijen, te se tu može pronaći apsolutno sve što je potrebno za idealan odmor. Takođe, u rad je puštena i Gold Gondola koja trenutno predstavlja najveću turističku atrakciju na Zlatiboru. Pogled koji pruža jedna vožnja samo pokazuje koliko Zlatibor obiluje prirodnim lepotama i blagodetima.

Omiljena aktivnost turista na Zlatiboru svakako jesu organizovane ture šetnje, a planina može da se pohvali i mnogobrojnim uređenim stazama. Izuzetno duge staze mogu da dovedu čak i do Mokre Gore ili Sirogojna, prelazeći preko brda i dolina. Veliki broj životinjskih vrsta koji usput može da se sretne je zaista neprocenjiv i ostavlja veliki utisak na turiste.

Smeštaj na Zlatiboru, ali i u okolnim selima pruža pravu autentičnost i ugođaj kakav se pamti. Na stranici apartmani Zlatibor možete pronaći smeštaj po vašoj meri i uveriti se zašto je Zlatibor toliko posećen. Veliki broj različitih ponuda, udobne jedinice i ljubazni domaćini značajno doprinose pravom planinskom odmoru koji se pamti.

Planinski turizam u Srbiji ima velike predispozicije da nastavi svoj razvoj, a prirodne lepote planina upravo tome i doprinose. Svaka od njih pruža posetiocima poseban osećaj, zajedno sa autentičnom kuhinjom, svežim vazduhom i klimom koja oplemenjuje duh. Bilo da ste ljubitelj provoda i druženja, ili ipak više volite miran odmor kraj šume, planine u Srbiji mogu da vam ponude odmor baš onakav kakvom težite.

Foto: Promo

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

apartmanikopaonikplaninski turizamtarazlatibor