Šta jesti na temperaturi od 38 stepeni?

Tokom leta ishrana bi trebala da bude bogata svim vrednim nutrijentima koji služe kao štit od štetnog zračenja. Osim što pomažu u prevenciji raka kože, oni sprečavaju boranje i prevremeno starenje kože.
Narandžasto, žuto i crveno voće i povrće sadrži biljne pigmente koji podstiču pigmentaciju i ujedno poseduju antioksidativno delovanje. Zato tokom leta treba jesti kajsije, breskve, dinje, lubenice, šargarepe i ostalo raznobojno voće i povrće.

Voće i povrće su dragocene namirnice tokom leta jer sadrže visoki udeo vode i važne elektrolite koje gubimo znojenjem. Pri odabiru voća i povrća valja se odlučiti na raznovrsne i raznobojne sezonske plodove jer ćemo tako osigurati različite fitohemikalije koje podstiču raznovrsna korisna delovanja u organizmu.

Organizam leti, za vreme vrelih dana, prirodno traži hranu koja je lagana za varenje, bogatu sadržajem vode i minerala koji se gube znojenjem, s više vlakana, a manjom količinom masnoća i proteina. So, suhomesnati proizvodi i pržena, masna jela su hrana od koje se žedni i koju bi trebalo izbegavati.

Mlečni proizvodi s niskim udelom masti osiguraće potreban unos kalcijuma i vrednih proteina, a pri izboru sira bolje je odlučiti se na sveži kravlji sir, nego na zrele sireve s visokim udelom masti. Sveži voćni sokovi i fermentirani mlečni proizvodi s niskim udelom masti korisni su izvor enzima, prijateljskih bakterija, vlakana, vitamina i minerala.

Alkoholna, gazirana i zaslađena pića, kao i pića bogata kofeinom samo će pojačati proces dehidratacije, jer stimulišu izlučivanje tečnosti iz organizma. Ujedno, mnoga od tih pića deluju kao stimulansi i zbog toga ometaju zdravi ritam sna. Ove bi napitke trebalo izbegavati tokom leta. Najbolji izbor za nadoknađivanje tečnosti leti su izvorska i mineralna voda, nezaslađeni čajevi i izotonični napitci.

Kako bismo leti utolili žeđ, najčešće posežemo za hladnim napitcima, ipak, dobro je znati da ćemo se bolje rashladiti ako pijemo tečnost sobne temperature ili konzumiramo tople čajeve i napitke. U zemljama gde vrućine ne prestaju tokom cele godine, tradicionalno se piju topli čajevi kako bi rashladili organizam.

leto 2011živi zdravo