UKLJUČITE JE U REŽIM NEGE: Salicilna kiselina - zašto je potrebna i čistoj koži?

Salicilna kiselina se najčešće koristi u lečenju problematične kože, ali to ne mora uvek biti slučaj.

Za razliku od nekih sumnjivih lekova za akne koji se nalaze na Internetu, o salicilnoj kiselini postoje iscrpna istraživanja koja je podržavaju kao efikasan tretman protiv akni. Zbog toga ovo verovatno nije vaš prvi put da čujete za ovaj sastojak. Ako ste se ikada suočili sa aknama, bili bismo spremni da se kladimo da ste čak i ranije probali proizvod na bazi salicilne kiseline. Ali, pošto su akne veoma komplikovana tema, ne postoji jedno rešenje za sve kada je u pitanju njihovo lečenje.

Dakle, da biste saznali da li će ova kiselina delovati za vas, vaš tip kože ili tip akni, prvo morate da razumete kako funkcioniše.

Šta je salicilna kiselina?

U svetu pilinga kože imate više opcija koje možete izabrati na osnovu onoga što vašoj koži treba. Salicilna kiselina, sastojak ekstrahovan iz kore vrbe, jedna je vrsta hemijskog pilinga koji se zove beta-hidroksi kiselina (aka BHA).

Pre nego što objasnimo tačno kako salicilna kiselina deluje, evo kratkog podsećanja kako se formiraju akne i bubuljice: kada se bakterije, ostaci, sebum i mrtve ćelije kože pomešaju, u vašim porama se formira začepljenje. Za razliku od hemijskih pilinga zvanih alfa-hidroksi kiseline (AHA), koje su rastvorljive u vodi i idealne za površinski piling, salicilna je rastvorljiva u ulju, što znači da mnogo dublje prodire u pore.

Ona deluje tako što povećava količinu vlage u koži i rastvara supstancu koja uzrokuje da se ćelije kože drže zajedno. To olakšava uklanjanje mrtvih ćelija kože. Sada ima smisla zašto je sastojak dugogodišnji favorit za one sa masnom kožom sklonom aknama, zar ne?

Možda ste najupoznatiji sa salicilnom kiselinom kao sredstvom za lečenje akni, ali sastojak se takođe nalazi u mnogim drugim oblicima, poput sredstava za čišćenje, tonika, seruma i pilinga, koji sami po sebi mogu biti korisni za kožu. Svako koristi salicilnu kiselinu na svoj poseban način i ciljano je za određenu upotrebu kod određenih ljudi, u zavisnosti od njihovih problema sa kožom. Upozoravamo pak da neka sredstva za čišćenje, pilinzi i toneri mogu biti previše grubi i da ih treba izbegavati!

Prednosti salicilne kiseline

Zahvaljujući svojim jedinstvenim svojstvima, ova kiselina se koristi za lečenje niza stanja kože izuzev pojave akni, od bradavica do peruti. U nastavku teksta saznajte detalje o tome kako salicilna kiselina deluje na kožu.

Eksfolira mrtvu kožu. Ova kiselina je keratolitik, i kao takva, podstiče ćelijski obrt i pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože, što zauzvrat može poboljšati grubost i teksturu kože.

Omekšava sadržaj začepljenih pora. Sastojak rastvorljiv u ulju je u stanju da prodre u pore, da olabavi "lepak" koji uzrokuje da se ćelije kože zalepe i da ukloni sadržaj začepljenih pora koje dovode do površinskih akni, kao što su bele tačke, miteseri i male crvene bubuljice.

Uklanja višak masnoće. Budući da je ova kiselina rastvorljiva u ulju, može da prodre ispod površine kože da bi očistila višak sebuma iz pora i smanjila masnoću. Ovo zauzvrat može dovesti do poboljšanja izgleda pora.

Sprečava bele tačke i mitesere. Ne samo da salicilna kiselina leči postojeće akne, već direktno cilja na bele tačke i mitesere i sprečava ih da se vrate na površinski nivo vaše kože.

Bori se protiv akni. Pošto je lipofilna, salicilna kiselina može prodreti duboko u pore kako bi sprečila nastanak akni u budućnosti.

Minimizira pore. Kao adstringentni proizvod, ova kiselina može zategnuti kožu i na taj način smanjiti pojavu pora.

Dostupna bez recepta. Za razliku od nekih supersastojaka za negu kože, proizvodi sa salicilnom kiselinom su dostupni u većini kozmetičkih i apotekarskih radnji.

Smanjuje upalu. Ova kiselina pripada istoj klasi lekova kao i aspirin (salicilati). Zbog antiinflamatornih svojstava salicilne kiseline, pomaže u rešavanju iritacije i crvenila povezanih sa izbijanjem.

Salicilna kiselina vs. benzoil peroksid

Jedan sastojak koji parira popularnosti salicilne kiseline u OTC odeljenju za lečenje akni je benzoil peroksid. Ali, ovaj sastojak ima drugačiji pristup kada cilja na izbijanje akni. Dok salicilna kiselina uklanja blokadu pora, benzoil peroksid je antibakterijski sastojak koji ubija bakterije koje izazivaju akne unutar pora. Zloglasan po izbeljivanju jastučnica i peškira, benzoil peroksid je takođe manje pogodan za osetljivu kožu od salicilne kiseline, jer njegova svojstva sušenja mogu dovesti do perutanja i iritacije.

Neželjeni efekti salicilne kiseline

Ova kiselina je najpogodnija za one sa masnom kožom i površinskim aknama. Za one sa suvom, ekcemima sklonom ili osetljivom kožom, sastojak za sušenje može biti previše grub i može dovesti do iritacije.

Neki od najčešćih neželjenih efekata salicilne kiseline uključuju suvu i iritiranu kožu u oblastima gde se nanosi, ali ovi neželjeni efekti su češći na početku lečenja i da ne bi trebalo da se nastavljaju. Ako se pak nastave ili pogoršaju, svakako treba da kontaktirate svog dermatologa.

Salicilna kiselina može učiniti vašu kožu osetljivijom na sunčevu svetlost i može lako izazvati opekotine od sunca. Iako uvek treba da zaštitite svoju kožu od sunca, posebno je važno kada koristite salicilnu kiselinu da ograničite izlaganje suncu što je više moguće i da uvek koristite i redovno nanosite kremu za sunčanje.

Kako se koristi salicilna kiselina?

Preporučena koncentracija proizvoda sa salicilnom kiselinom varira od osobe do osobe i o njoj treba razgovarati sa svojim dermatologom, a isto važi i za to koliko često koristite tretman salicilnom kiselinom. Generalno, koristite salicilnu kiselinu u umerenim količinama dok ne saznate da li je vaša koža može tolerisati. Počnite da je primenjujete svakih nekoliko dana i vodite računa o tome kako vaša koža reaguje nakon svake primene. Ključ je da slušate svoju kožu. Ako postane iritirana, moraćete da napravite dan ili dva pauze i možda budete malo oprezniji sa hidratacijom.

Što se tiče količine koja se koristi, važno je poštovati uputstava lekara. Ne radite više ili manje i nemojte ga koristiti duže nego što je preporučeno! Nanesite dovoljno salicilne kiseline da pokrijete zahvaćeno područje i nežno ga utrljajte u kožu.

Iako je salicilna kiselina uobičajeni sastojak koji je lako dostupan i koji se može naći u apoteci, mnoge varijable su u igri kada je u pitanju korišćenje sastojka za borbu protiv akni za lečenje izbijanja, tako da mu ipak treba pristupiti sa oprezom.

Upotreba salicilne kiseline zavisi od tipa kože, osnovne indikacije i koliko su teške akne. Dok je salicilna kiselina pouzdana opcija za lečenje površinskih akni, lekovi na recept, kao što su oralni tretmani, mogu biti neophodni za lečenje cističnih akn, tako da je najbolje da dermatolog proceni vašu kožu kako bi odlučio koji bi tretman bio najefikasniji.

Uključivanje salicilne kiseline nije situacija "jedna veličina za sve". Najbolje je da se konsultujete sa svojim dermatologom da biste optimizovali svoj režim nege kože.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

aknemasna kožanega kožepilingpiling kožerežim negesalicilna kiselina