KRUNA OSTAJE NACIJI: Ko će naslediti nakit kraljice Elizabete?

Kraljica Elizabeta Druga sahranjena je pre četiri dana, a mnogi se pitaju ko će naslediti njen skupoceni nakit. Kejt Midlton često je viđana kako nosi nakit pokojne princeze Dajane i kraljice Elizabete.

Kraljica ima bogatu kolekciju skupog nakita, koja se sastoji od dragulja, dijamanata i bisera, a mnoge zanima ko će naslediti njenu zbirku dragocenosti.

Prva u redu za vlasništvo nad skupocenim nakitom je nova kraljica Kamila Parker Bouls.

- U svemu tome postoji hijerarhija - rekla je Kejti Nikol, stručnjak za kraljevsku porodicu, u intervjuu za "ET".

- Kraljičina pratilja dobija prvi izbor kraljičinog nakita. Nakon toga je princeza od Velsa, naravno, Kejt Midlton. Vojvotkinja od Saseksa, sigurna sam, doći će po neki nakit u nekom trenutku, ali ona je mnogo dalje u poretku.

Treba imati na umu da krunski dragulji, zajedno sa stvarima poput carske državne krune, kao i određenih kraljevskih rezidencija, pripadaju naciji, a ne samim pojedincima. Kraljičina privatna zbirka sasvim je druga stvar.

- Ključna razlika između krunskih dragulja i kraljičine privatne zbirke je ta što o privatnoj zbirci znamo mnogo manje - objasnila je Nikol.

- Ovo su darovi koji se daju kraljici tokom njene vladavine, ali krunski dragulji pripadaju monarhu. Oni se predaju od monarha do monarha u poverenju za naciju. Dakle, tehnički, oni pripadaju monarhu, ali monarhu nije dozvoljeno da pobegne s krunskim draguljima. Oni ostaju čuvani u Londonskom tornju na sigurnom za naciju, a kada jedan monarh umre, krunski dragulji odmah se prosleđuju njihovom nasledniku.

Takođe je teško odrediti novčanu vrednost kraljičine privatne zbirke, iz očitih razloga.

- Dok krunskim draguljima možemo proceniti milijarde, proceniti vrednost kraljičine privatne zbirke mnogo je teže, jednostavno zato što ne poznajemo svaki komad u njenoj kolekciji - rekla je Nikol.

- I, takođe, kako možete da stavite cenu na nešto što joj je možda dao svetski vođa ili kralj, ili kraljica, ili car, ili carica pre 40-50 godina? Ovi komadi imaju toliki značaj, istorijski značaj, da im je vrlo teško odrediti cenu.

- Sigurna sam da postoje draguljari koji bi mogli da sakupe kraljičinu ličnu kolekciju na temelju onoga što smo videli, a to su tijare pune bisera i dijamanata - nastavila je Nikol.

- Ali s obzirom na to da su ih kraljice predale pred našom pokojnom kraljicom, nemoguće je proceniti ih. Jednostavno su neprocenjivi.

Možda je jedan od najpoželjnijih komada nakita u privatnoj kolekciji pokojne kraljice verenički prsten s okruglim dijamantom od tri karata, kojim je princ Filip postavio pitanje 8. jula 1947. Priča kaže da je Filip koristio dijamante s tijare koja je pripadala njegovoj majci, princezi Elis od Batenberga. Međutim, prsten je bio prevelik za kraljičin prst. Ali, promenili su mu veličinu upravo na vreme za objavu veridbe para u Bakingemskoj palati.

Nikol kaže da bi taj prsten možda mogao da pripadne princezi Šarlot.

- Ko god da ga dobije, imaće vrlo poseban komad nakita, a to bi možda mogla biti i princeza Šarlot.

Izvor: Novosti online
Foto:

kejt midltonkraljica elizabetakraljica KamilaMegan Marklnakitnasledstvoprinceza dajanaprinceza Šarlot