Kako da smršam - reci mi nešto novo! Brzo, brzo, brzo!!!

Prva počinje u glavi, i prvo moraš da želiš. Sve je moguće kad se hoće, ali nema druge magije osim one koju svako nosi u sebi.

Prvo što pomisliš kada staneš na vagu, ili ne staneš u pantalone je - jaoooo, moram da oslabim. Sledeća misao je, uf, moram na neku dijetu. Samo da ne budem gladna mnogo, ne mogu i to još da trpim. Ili, ako već moram da budem gladna, onda da je to neka brza efikasna dijeta. Ili je bolje da kupim neke pilulice -lilulice koje će da mi olakšaju. E, da te odmah razočaram - nema od toga ništa.

GLAD - TA STRAŠNA REČ
"Umreću debeo i gladan", govorio je moj otac, koji je zbog profesioje morao dva puta godišnje da ide na kontrolne lekarske preglede i, između ostalog, brine o kilaži. Bio je zdrav čovek, u dobroj kondiciji, ali voleo je da jede. Sve i mnogo.. "Sve osim drvlja i kamenja", govorila je moja majka. Veći deo života u našoj kući bilo je: jedan red - jedem i ne žalim, pa onda drugi red - sad sam na dijeti.

A onda je počeo drugačije da shvata tu strašnu reč - GLAD: "Kad sam gladan, to je baš taj trenutak kada moj organizam troši zalihe. Dakle, to je trenutak kada slabim. Pa, tome znači mogu da se radujme, a ne da se toga bojim".

U startu moraš da znaš:
1. Glad je tvoj saveznik
2. Umerena glad nije opasna
3. prejedanje je opasno po zdravlje

Svako ko ti je rekao da je mnooogo smršao, a nije bio gladan - znaj da laže!!!.

CILJ JE DA ORGANIZMNU BUDE DOVOLJNO MANJE HRANE
Znači, ako se spremiš da ćeš malo morati da budeš gladan dok organizam ne navikne da mu manje bude dovoljno, onda znaš i prednosti. A osim krajnjeg rezultata - vitke linije, suština zdrave dijete nije samo - smanjiti kilograme, nego - smanjiti potrebe. Kada to uradiš, zapravo si naučio organizam da mu manje treba. Onda ti više dijeta nije potrebna, već jedeš koliko ti treba. I prestaje mučenje.

Ali ne moraš do svega da dođeš sam, ima pomoći. Znam to pouzdano. Moja prijateljica je uz pomoć nutricioniste za sedam meseci smršala 50 kilograma. Jeste, bila je gladna jer je morala da smanji unos kalorija. Ali glad koju je trpela nije bila nesnosna, a omogućila joj je da se danas oseća mnogo bolje, da bude zdrava, pokretna, manje umorna i da ima volju za životom. Pa, malo li je?JESTI A MRŠAVITI
U fazama dijeta kada se spremao za kontrolni lekarski pregled, moj otac je kupio knjigu dr Dimitrijevića sa privlačnim naslovom : "Jesti, a mršaviti". To je bilo još u vreme kada nije bilo inteneta i čuvene atkinsonove dijete. Ne znam da li je pročitao baš sve što u toj knjizi piše, ali se sećam da je primenjivao suštinu dijete: "Jesti dovoljno ali brojati ugljene hidrate". Znam to po tome što se u tim periodima u kući kuvala, između ostalog i supa bez rezanaca.

Dijeta jeste bila efikasna, ali dok nije promenio način ishrane, pristup hrani i uveo redovne šetnje, zapravo je stalno bio debeo, gladan i na dijeti.

Pa uostalom, pogledajmo primer kraljice dijeta, čuvene voditeljke Opre Vinfri. Organizovala je nacionalnu kampanju da pomogne debelima. Slabila i po 40 kilograma i sve ponovo vraćala. Nema brzih a zdravih i dugotrajnih rešenja.

POMOĆ NUTRICIONISTE
Problem je u glavi, a može biti i zdravstveni. U svakom slučaju, postoji način da pomognete sebi. Svaki organizam je poseban, možda tebi ne prija dijeta koja odgovara tvojoj drugarici. ZATO JE KORISNIJE I MNOGO JEFTINIJE OTIĆI KOD STRUIČNJAKA - NUTRICIONISTE, nego kupovati razne kvazi-magične preparate koji su ustvari skupa i opasna prevara.

Treba da znaš:
1. Nema brzih, a zdravih rešenja
2. Dugotrajni efekat dijete se postiže promenom načina ishrane
3. Zdravom, od nutricioniste prepisanom dijetom
4. Većom fizičkom aktivnošću
5. Ne pribegavaj brzim i nezdravim metodama i NE potcenjuj značaj zdravlja

I zapamti - bez zdravlja ti ni vitka fihura nije od pomoći!!!

dijetafitnesopra vinfri