U ČAST KRALJA ČARLSA TREĆEG: Velika Britanija će proglasiti 8. maj državnim praznikom

Ujedinjeno Kraljevstvo će imati još jedan razlog da proslavi krunisanje kralja Čarlsa Trećeg, jer je vlada proglasila poseban državni praznik kako bi obeležila tu priliku.

Praznik će biti u ponedeljak, 8. maja, završavajući trodnevni vikend koji će početi krunisanjem. Krunisanje Čarlsove pokojne majke, kraljice Elizabete Druge, takođe je obeleženo takozvanim državnim praznikom u Britaniji.

- Krunisanje novog monarha je jedinstven trenutak za našu zemlju. U znak priznanja za ovu istorijsku priliku, sa zadovoljstvom najavljujem dodatni praznik za čitavo Ujedinjeno Kraljevstvo sledeće godine - rekao je novi premijer Riši Sunak. On je dodao da se raduje što će videti ljude koji se okupljaju da proslave i odaju počast kralju Čarlsu Trećem učestvujući u lokalnim i nacionalnim događajima širom zemlje u njegovu čast.

Čarls će biti krunisan 6. maja u Vestminsterskoj opatiji u Londonu. Ceremonija će biti osmišljena tako da očuva istorijske tradicije monarhije dok gleda u budućnost nakon 70-godišnje vladavine pokojne kraljice. Očekuje se da će krunisanje biti kraće i manje ekstravagantno od tročasovne ceremonije koja je postavila Elizabetu 1953. godine, u skladu sa Čarlsovim planovima za smanjenu monarhiju.

Praznik krunisanja znači da će maj sledeće godine imati tri duga vikenda, a tradicionalni praznici su već zakazani za 1. i 29. maj.

Izvor: Novosti Online
Foto: BBC.com/PrintScreen

kralj čarlskralj Čarls IIIKralj Čarls Trećikraljica elizabetakraljica elizabeta drugakraljica Elizabeta IIpraznikRiši Sunak