OSTAVLJAJU DUGOROČNE POSLEDICE: Koje rečenice ne treba da kažete kada raskidate vezu?

Raskid nikada nije lak, ali postoje neki lepši načini da nekoga ostavite. Stručnjaci za jezike otkrili su koje rečenice ne bi nikada trebalo da kažemo kada prekidamo vezu i ponudili alternative koje možete mogu da se iskoriste.

Šta ne treba da govorimo prilikom raskida veze?

Nemojte da kažete: Mislim da ovo neće uspeti

Ovo je prilično nejasna izjava i ona koju niko u vezi ne želi da čuje. Jedan od problema sa izgovaranjem ovoga je što nije direktno rečeno da je veza gotova, niti priznaje bilo koje srećno vreme koje ste verovatno delili jedno sa drugim. Stručnjaci preporučuju da umesto toga kažete: "Cenim vreme koje smo proveli zajedno, ali trenutno romantična veza nije najbolja za nas i mislim da bi trebalo da raskinemo". Direktno i jasno.

Pogrešno: Nije do tebe, do mene je

Ovo je možda najveći kliše među rečenicama koje se upotrebljavaju prilikom raskida, misleći da će drugoj strani biti lakše ako ovo čuje. Ipak, ne. Iako je lepo što želite da preuzmete krivicu za završetak veze, ovo zvuči kao izgovor. Umesto toga, razmislite o tome da kažete: "Zaista sam uživao da provodim vreme sa tobom, međutim, trenutno nije pravo vreme, niti pravo mesto. Treba mi malo vremena da shvatim šta želim i to treba da uradim sam".

Rečenica: Želim da budem sa drugim ljudima

Pogrešno, iako je iskreno. Ovim, stručnjaci kažu da ćete morati jasnije da stavite do znanja da to nije samo situacija "za sada", već da zatvarate priču o vezi. To je takođe poprilično gruba izjava i ona koja ne uzima u obzir osećanja druge osobe. Umesto toga možete da kažete: "Iako sam uživao da provodim vreme sa tobom, shvatio sam da ne želim da budem u vezi i da trenutno uživam u svojoj nezavisnosti".

Ne govori: Volim te, ali nisam zaljubljen u tebe

Stručnjaci upozoravaju da je ovo rečenica koja može da odzvanja u nečijem umu godinama nakon raskida, pa bi ovo trebalo da izbegavate. Ova izjava može da ostavi osobu da veruje da nije dovoljno dobra. Umesto da budete ovoliko otvoreni, fokusirajte se na činjenicu da ćete oboje da budete srećniji na duge staze. Razmislite o tome da kažete: "Koliko god mislim da se dobro slažemo, mislim da bi trebalo da okončamo vezu bismo oboje bili mnogo srećniji odvojeno ili sa drugim ljudima nego zajedno".

Nemojte reći: Putevi nam se razilaze

Opet, ova izjava je prilično nejasna i ne objašnjava koji su različiti putevi. Trebalo bi da budete jasniji sa svojim partnerom zašto ste možda nekompatibilni u budućnosti i zašto je dobra ideja da prekinete.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

kraj vezeljubavraskid